Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

President geeft akkoord aan uitbreiding Paks

ppbr1Dinsdag 11 februari 2014 - De Hongaarse president János Áder heeft de nieuwe wet, die de overeenkomst tussen Hongarije en Rusland over de uitbreiding van de kerncentrale in Paks mogelijk maakt, op maandag 10 februari ondertekend. Op de vrijdag ervoor werd deze wet al in het Hongaarse parlement aangenomen. Volgens president Áder waren er in de grondwet geen tegenargumenten te vinden waarmee de wet tegengehouden kon worden. Aan de vraag vanuit de oppositiepartijen en Hongaarse burgers om een referendum te houden over deze omstreden deal tussen de twee landen werd geen gehoor gegeven.

Zondag 9 februari werd er nog een kleine actie voor een referendum gehouden op het balkon van het werkpaleis van de president. Het lukte drie mannen om met een simpele ladder naar het balkon te klimmen en daar spandoeken op te hangen, zonder dat de soldaten op wacht voor het paleis het in de gaten hadden. De actievoerders namen de Hongaarse en Europese vlag mee vanaf het balkon om aan te geven dat die in het huidige Hongarije in handen van de Russen toch niet meer van toepassing zijn. Het protest valt natuurlijk in het niet bij de massa's mensen die in Oekraïne al maandenlang protesteren, maar in Hongarije blijken er maar weinig burgers wakker te liggen van de nieuwe innige banden die de regering aanknoopt met Rusland.

Voor wie Hongaars verstaat, de actie is ook gefilmd en van een lekker muziekje voorzien. De op wacht staande soldaten, de beveiliging, de politieagenten, echt snugger waren ze allemaal niet. Kijk en geniet! Paksért másztak a palotára

Update 21 februari: het debat over de voors en tegens wordt steeds scherper:

>>>> Portfolio.hu - Occasional door slamming at Hungarian-Russian nuclear talks


Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije