Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

EC heeft geen bezwaar tegen contract Paks II

paksIIatom klDonderdag 26 maart 2015 - Hoewel uit eerdere berichten over de Hongaars-Russische overeenkomst voor uitbreiding van de kerncentrale in Paks het erop leek dat de Europese Commissie daar een stokje voor zou steken, blijkt dat daarvan geen sprake is. Midden maart publiceerde The Financial Times een artikel waarin beweerd werd dat de EC en Euratom een veto zouden uitspreken.

Van de zijde van de Hongaarse regering werd dat direct ontkent en ook vanuit de Europese Commissie kwamen berichten dat het niet om het Hongaars-Russische contract als geheel ging, maar om een onderdeel daarvan. De levering van nucleair materiaal mag namelijk niet alleen vanuit Rusland komen, maar moet in het kader van de Europese regelgeving uit meerdere landen betrokken kunnen worden. Eind vorig jaar werd bekend dat Hongarije voor een periode van twintig jaar het benodigde nucleaire materiaal alleen uit Rusland zou gaan betrekken.

De Hongaarse staat kondigde midden maart aan dat ze The Financial Times zullen aanklagen voor de 'foute en volkomen misleidende' berichtgeving. Andrew Byrne, de correspondent die het artikel gebaseerd op verklaringen van anonieme bronnen schreef, liet weten dat de krant bij haar standpunt blijft.

Deze week hebben de Hongaarse minister János Lázár en de Europees Commissaris voor Energiebeleid en Klimaatbeheersing Miguel Arias Canete overleg gehad. Volgens Lázár kan de deal gewoon doorgaan, maar worden er wel aanpassingen gedaan in het contract over de energielevering. De woordvoerster van de Europese Commissie voor Energiebeleid, Anna-Kaisa Itkonen, bevestigde dat. De EC en Euratom zullen in de komende tijd verder overleg voeren met Hongarije en Rusland.

Op Budapest Telegraph.com verscheen op 20 maart een artikel waarin dieper wordt ingegaan op de Paks II deal, met name over de kwestie van de energielevering. 

>>>> Budapest Telegraph - Who will supply fuel to Paks 2?

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije