Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije maakt eigen Bankenfonds

Donderdag 9 januari 2014 - Nog deze maand moet er een plan op tafel komen voor een eigen Hongaars Bankenfonds. In december 2013 werd de Europese Bankenunie opgericht en vanaf nu zouden burgers niet meer via hun belastinggeld hoeven op te draaien voor de verliezen van omvallende banken. Hoewel ook de Europese landen die geen euro voeren zich bij de Bankenunie kunnen aansluiten, wil de Hongaarse premier Viktor Orbán eerst een aantal punten onderzoeken voordat er besloten wordt toe te treden.

Hij vindt dat er hoe dan ook een Hongaars nationaal fonds nodig is om de burgers te beschermen tegen de gevolgen van banken die in financiële problemen verkeren. Orbán heeft vorig jaar daarom de Minister van Economische Zaken Mihály Vargá opdracht gegeven een ontwerp voor een Hongaarse variant te maken. Varga komt in januari met zijn plan naar buiten, komend voorjaar zou het Hongaarse Bankenfonds van start moeten gaan.

De Hongaarse regering onder aanvoering van premier Orbán is al sinds 2010 bezig om de Hongaarse bankensector te hervormen. In de bankensector en in de media wordt deze hervorming ook wel een kruistocht, soms zelfs regelrechte oorlog genoemd. De Europese Unie en Hongarije lagen hierover in de afgelopen jaren met regelmaat in de clinch. De door Orbán voorzichtig geformuleerde uitspraken eind december over het wel of niet toetreden tot de Bankenunie en de oprichting van een Hongaars Bankenfonds geven aan dat hij zijn eigen koers wil blijven varen zonder te veel Europese vingers in de pap.

>>>> Bron: diverse media

>>>> Lees ook: Portfolio.hu - 2013 Hungary's crusade against banks, or the last straw that breaks the camel's back


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije