Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) gaat van start

EITMaandag 15 september 2008 - Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), het toonaangevende initiatief van de EU ter bevordering van innovatie in Europa, gaat van start met de eerste vergadering van zijn onlangs benoemde raad van bestuur. De vergadering, die vandaag in Budapest - de thuishaven van het instituut - plaatsvindt, wordt voorafgegaan door een openingsceremonie in aanwezigheid van onder anderen de Hongaarse premier Gyurcsány Ferenc, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en commissaris voor Onderwijs, opleiding en jeugdzaken Ján Figel'.

‘Ik ben bijzonder blij dat het EIT vandaag officieel van start gaat', zei Commissievoorzitter José Manuel Barroso. ‘Het zal de beste en meest getalenteerde studenten, onderzoekers en medewerkers uit Europa en de hele wereld aantrekken en in Europa houden, en zo een grote toegevoegde waarde voor onderzoek en innovatie in de EU opleveren. Het wordt een kweekvijver voor nieuwe ideeën en zal helpen innovatieve ideeën in de praktijk om te zetten. Dit is een mijlpaal voor de vijfde vrijheid: het vrije verkeer van kennis. Het is van cruciaal belang dat het bedrijfsleven hierbij wordt betrokken, want het gebrek aan financiering door bedrijven van onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld, verklaart bijna 85% van de kloof tussen de EU en de VS. Op termijn zal het EIT onderzoek en ontwikkeling in Europa helpen stimuleren, de kloof inzake financiering door het bedrijfsleven dichten en het percentage van het bbp dat aan onderzoek en ontwikkeling wordt besteed, dichter brengen bij de doelstelling van 3% die de lidstaten zichzelf hebben opgelegd.'

De Hongaarse premier Gyurcsány Ferenc verklaarde: ‘Talent en kennis zijn ‘natuurlijke hulpbronnen' of ‘grondstoffen' die in alle Europese landen beschikbaar zijn. Met de hulp van het EIT zullen wij deze beter dan ooit kunnen ontginnen, zodat elke Europese burger er nut van heeft.'

Het Europees Instituut voor innovatie en technologie is een baanbrekend EU-initiatief dat beoogt Europese innovatie van topkwaliteit te bevorderen en nieuwe oplossingen aan te reiken voor grote uitdagingen zoals de klimaatverandering, hernieuwbare energieën of de volgende generatie informatie- en communicatietechnologieën.

Om deze ambitieuze doelstellingen te halen, heeft het EIT een volledig onafhankelijke raad van bestuur op hoog niveau gekregen. De raad van bestuur bepaalt de strategische agenda van het EIT en is verantwoordelijk voor de selectie, monitoring en evaluatie van de operationele basis van het EIT, de zogenaamde kennis- en innovatiegemeenschappen. De 18 leden van de raad van bestuur komen uit het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en de onderzoekswereld en hebben allemaal hun sporen verdiend met innovatie van topkwaliteit.

Op de eerste vergadering in Budapest zal de raad van bestuur een aantal belangrijke beslissingen nemen over de werking van het EIT, zoals de verkiezing van de voorzitter en van de overige vier leden van het uitvoerend comité. Verder zal de raad van bestuur stappen zetten om tegen begin 2010 de eerste 2 à 3 kennis- en innovatiegemeenschappen te selecteren.

De vergadering zal niet alleen worden bijgewoond door de Hongaarse premier Gyurcsány Ferenc, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken Ján Figel', maar ook door Pálinkás Jósef, voorzitter van de Hongaarse Academie van de wetenschappen, Molnár Károly, minister zonder portefeuille bevoegd voor onderzoek en ontwikkeling, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, vice-voorzitster van het Europees Parlement, Valérie Pécresse, Frans minister van Hoger onderwijs en onderzoek en vertegenwoordigster van het Franse Voorzitterschap, alsmede door Kovács László, commissaris voor Belasting en douane-unie.


>>>> Meer informatie EIT website
>>>> Bron EU-site

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije