Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Oost en West verdeeld op EU- top in Brussel

Vrijdag 30 oktober 2009 - Op de eerste dag van de tweedaagse herfsttop hebben de 27 staats- en regeringsleiders onder meer gesproken over het klimaat en de Tsjechische blokkering van het Verdrag van Lissabon. Over dat laatste werd een akkoord bereikt, maar de onderhandelingen over de Europese aanpak van het klimaatprobleem, en vooral de financiering ervan, zitten muurvast. De interne verdeling van de Europese factuur (burden sharing) is namelijk twistpunt tussen Oost en West. Ook Hongarije roerde zich in het debat: 'Een gelijke verdeling van de kosten is niet aanvaardbaar', zei de Hongaarse premier Gordon Bajnai.  

De verdeling van de Europese bijdrage onder de lidstaten kan worden vastgelegd op basis van de bbp-cijfers of op basis van de uitstoot of op een combinatie van economische als ecologische criteria. De rijkere West-Europese lidstaten staan lijnrecht tegenover de armere Oost-Europese. Voor de Oost-Europese landen geldt dat de rekening veel lager zou uitkomen als ze op basis van bbp moeten betalen. De nieuwe lidstaten zijn tegen een verdeling op basis van uitstoot, want dan zou voor hen de rekening fors oplopen

Een ander punt dat oost en west verdeeld is dat de Oost-Europese landen de niet-gebruikte emissierechten uit het Kyotoprotocol (AAU, Assigned Amount Units) in rekening willen brengen bij de financiering van de klimaatinspanningen in het kader van de klimaat-top op 7 december in Kopenhagen. Die emissierechten, ook wel 'hete lucht' genoemd, kunnen niet verhandeld worden op de koolstofmarkt, maar wel verkocht aan landen die de Kyoto-normen niet halen. Als de Oost-Europese landen, maar ook Rusland en Oekraïne, die rechten willen verzilveren, zou de koolstofmarkt verzuipen en de prijs voor een ton CO2 instorten. De EU ziet dat niet zitten, en weet zich hierin gesteund door de Verenigde Staten.

>>>> Bron:  DeTijd.be

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije