Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Habsburg moet Europa redden in Hongarije

Vrijdag 22 mei 2009 - Vijf jaar nadat hun land lid is geworden van de Europese Unie, staan Hongaren niet te trappelen voor de Europese verkiezingen op 7 juni. Ruim 60 procent van de kiezers stemt niet, aldus peilingen. Veel Hongaren hebben het kennelijk te druk met overleven in deze economische crisis of zijn teleurgesteld in politici. Ook wordt de EU in Hongarije en andere Oost-Europese lidstaten vaak ervaren als Verweggistan, blijkt uit onderzoeken van Eurobarometer.   

 

Een lage opkomst is slecht nieuws voor kleine partijen op zoek naar het Europese pluche en lucratieve banen. Daarom appelleert een conservatief partijtje aan enthousiasme voor koninklijke sprookjes. Hoewel de Oostenrijks-Hongaarse monarchie al ruim 90 jaar niet bestaat, heeft het Hongaars Democratisch Forum (MDF) aartshertog Georg von Habsburg van stal gehaald in de race voor het Europese parlement.

Habsburg - kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer Karel I (en Hongaarse koning Karel IV) - heeft ervaring met erebaantjes. Hij was Hongarije's 'buitengewoon ambassadeur' bij de EU en is nu president van het Rode Kruis.

De in Oostenrijk geboren Von Habsburg (45) zegt: ,,Hongarije is in een ernstige crisis. Ik heb al iets kunnen doen via mijn werk voor het Rode Kruis, maar mijn passie is het Europese parlement.''

Die Europese interesse erfde hij van zijn vader en oud-Europarlementslid Otto von Habsburg. ,,Het MDF is lid van dezelfde Europese Volks Partij waartoe ook mijn vader behoorde, dus ik ken veel mensen daar.'' Maar buiten in Boedapest staart een dakloze man, met een fles drank in de hand, verwart naar een Habsburgse campagneposter. Hij weet niet wat Europarlementariërs, pendelend tussen Brussel en Straatsburg, voor hem kunnen doen.

De grootste centrumrechtse oppositiepartij Fidesz geeft een antwoord: ,,Een stem op Fidesz beschermt Hongaren tegen bezuinigingen van premier Gordon Bajnai.'' Hoe Europarlementsleden dat realiseren, is onduidelijk. ,,Een land zegt: genoeg'', schreeuwen Fidesz posters. Blijkbaar niet zonder succes.

Van de kleine schare kiezers zal naar verwachting twee derde stemmen op Fidesz, die daarmee vervroegde verkiezingen wil afdwingen in eigen land. De regerende socialisten mogen zich hooguit verheugen op enkele van de 22 Europese zetels voor Hongarije. Of MDF nog in het Europese parlement komt, zal afhangen van Von Habsburg's charmeoffensief.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije