Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geheim rapport IMF: Oost-Europa moet euro invoeren

Maandag 6 april 2009 - In een vertrouwelijk rapport van het IMF wordt gesteld dat de Oost- en Midden-Europese landen die getroffen worden door de economische recessie, hun eigen valuta zo snel mogelijk moeten omruilen voor de euro. Daarmee zouden ze het voorbeeld van Montenegro moeten volgen door zelfstandig de euro in te voeren.

  

 

De sterke waardedalingen van de eigen valuta zoals van de forint in Hongarije, heeft veel burgers die leningen hebben afgesloten in buitenlandse valuta in grote problemen gebracht. Invoering van de euro zou die problemen voor een groot deel oplossen. ‘Zonder euro zou het aanpakken van de schuldenberg enorme binnenlandse maatregelen vergen, die op groot politiek verzet stuiten', aldus de opstellers van het rapport.

De betreffende landen zouden geen volwaardig lid van de eurozone hoeven te worden. De huidige groep eurolanden zou de toetredingsregels moeten versoepelen, zodat het mogelijk wordt om de euro in te voeren zonder zeggenschap te krijgen over de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het IMF schreef het rapport in maart. Volgens de Financial Times maakte het deel uit van een poging van het fonds, de Wereldbank en de Europese ontwikkelingsbank EBRD om de Europese Unie te bewegen tot een reddingsplan voor de Oost- en Midden-Europese landen.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije