Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voorzichtige toenadering Hongarije tot IMF en EU

Donderdag 5 januari 2012 - Hongarije gaat weer aan tafel met de EU en het IMF. Komende week zal Tamás Fellegi, die de Hongaarse delegatie leidt, voorbereidende gesprekken voeren in Washington. De Europese Commissie buigt zich volgende week over de Hongaarse nieuwe Grondwet en een aantal andere wetten.

De EC heeft de Engelse vertaling van die Grondwet, die trouwens al geruime tijd op de website van de Hongaarse regering te lezen valt, ontvangen. De Bankwet waarmee de Hongaarse Centrale Bank wordt hervormd, zal zeker tegen het licht worden gehouden. Deze wet was voor de kerst aanleiding voor de EU en het IMF niet verder te praten met Hongarije omdat door die wet te veel macht in handen van de regering Orbán komt. Na een uitgebreide briefwisseling tussen EU voorzitter Barosso en Orbán, de druk vanuit de financiёle wereld, het mislukken van de verkoop van staatsobligaties en de verdere daling van de forint lijkt Hongarije iets toe te geven en zelfs aanpassingen te willen doen in de Bankwet als de EU dat nodig vindt. Of dat ook geldt voor de Grondwet en andere nieuwe wetten, waarvan de EU vindt dat die de democratie aantasten, is afwachten. Net zoals de Hongaarse Mediawet, die vorig jaar door de EU werd onderzocht op het schenden van Europese regelgeving, is er ook nu weer grote kans dat vooral de financiёle kanten van de zaak worden bekeken. Of de Europese Commissie daadwerkelijk de Hongaarse wetten gaat toetsen op democratisch gehalte en mensenrechten is nog maar de vraag.

Het bestuur van het IMF gaat op 18 januari vergaderen om een globale lijn te bepalen hoe Hongarije te ondersteunen. Zolang Hongarije niet wil voldoen aan de door het IMF bepaalde voorwaarden zal er waarschijnlijk niet worden onderhandeld. Tamás Fellegi liet weten dat de Hongaarse regering wel degelijk tot overeenstemming wil komen, maar dat betekent niet dat alle voorwaarden geaccepteerd kunnen. In een interview met het Hongaarse persbureau MTI liet de fractievoorzitter van de regerende Fidesz partij János Lázár, woorden van gelijke strekking horen. Lees daarover op Budapest Business Journal.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije