Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Waar is minister Matolcsy?

matolVrijdag 2 december 2011 - Na het nogal eigenhandige én onhandige optreden van de minister van Economische Zaken György Matolcsy twee weken geleden, en de vorige week door zijn Ministerie gedane uitspraken over de zogenaamde aanvallen vanuit de financiёle wereld op Hongarije, lijkt Matocsy voor een tijdje in de ijskast gezet te zijn.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft, nadat vorige week vrijdagmorgen bekend werd dat kredietbeoordelaar Moody's Hongarije naar de junkstatus had gedegradeerd, laten weten dat het land doelbewust werd aangevallen door internationale financiele instanties om het land zo de hoek van het IMF in te drukken. Een week daarvoor had Matolcsy gezegd dat Hongarije geholpen wil worden door het IMF en de EU, maar dan graag op Hongaarse voorwaarden. Zijn timing om het bericht de wereld in te slingeren was ook niet zo goed gekozen, het IMF, de EU en de Hongaarse Nationale Bank wisten nog van niets.

Moody's had eerder aangegeven, nadat andere kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor en Fitch Hongarije een stuk in hun ratings hadden laten zakken, datzelfde waarschijnlijk pas begin 2012 te gaan doen. Toch kwam Moody's opeens met de totale junkstatus voor het land op de proppen. Matolcsy zal dat zeker als een directe aanval hebben beschouwd, als een soort genadeschot. intussen heeft de Europese Commissie laten weten het oordeel van Moody's niet mee te laten wegen in hun onderhandelingen met de Hongaarse regering. Want de regering gaat echt verder praten met het IMF, de EU en de banken, en daarom ging er deze week een charmeoffensief van start.

Dat offensief bestaat uit andere gezichten dan dat van Matolcsy. Gisteren werd bekend dat hij geen plaats heeft in de delegatie die gaat onderhandelen met het IMF en de EU. Ook gaan die onderhandelingen pas volgend jaar januari van start en niet al voor de kerst, zoals Matolcsy steeds liet weten. De leiding van de delegatie komt in handen van de minister van Nationale Ontwikkeling Tamás Fellegi. Deze week was er ook een bijeenkomst van premier Viktor Orbán, Matolcsy en een groep belangrijke economische experts om te praten over hoe het nu verder moet. Matolcsy heeft op de openingsspeech na verder niets gezegd. Premier Orbán was zelfs open in zijn communicatie en bereid tot dialoog, dat lijkt op een nieuwe Orbán! En in een tv programma afgelopen maandag kwam niet minister Matolcsy vertellen over de stand van zaken, maar staatsecretaris Zoltán Cséfalvay. Maar, zo liet de woordvoerder van de premier, Péter Szijjártó, gisteren weten: de regering blijft het het volste vertrouwen houden in Matolcsy.

>>>>  Tom de Smet

>>>> Hungary PM meets economists - Here's what they discussed

Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich, gratis, te registeren

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije