Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Csány vraagt een meer flexibele opstelling IMF

Woensdag 21 juli 2010 - Sándor Csányi, CEO van de grootste Hongaarse bank van Hongarije OTP, vindt dat de markten nogal overdreven reageerden na het bericht over de uitstel van betaling van de lening aan Hongarije door IMF en de EU. Hij roept internationale geldverschaffers op om grotere flexibiliteit te tonen wat betreft het gewenste begrotingstekort, een van de items waarover tijdens de onderhandelingen met IMF en de EU geen overeenstemming is bereikt.

„Ik zie geen enkel risico wat betreft de economie of het budget dat de koersval van afgelopen maandag rechtvaardigt. We zullen moeten accepteren dat de markten nu veel gevoeliger zijn. Daarmee zullen we moeten leven, op zijn minst voor de korte termijn", aldus Csány in een interview met de Világgazdaság. De forint daalde tot het laagste peil  in veertien maanden en aandelen zakten in waarde op de Budapest Stock Exchange (BSE).

Csány kan zich vinden in de 3,8% begrotingstekort van het BBP zoals vastgesteld door de vorige regering, maar vindt wel dat 2,8% tekort als streven voor volgend jaar zoals nu gevraagd door IMF en de EU de economie teveel zal schaden. Een van de maatregelen van de huidige regering om het begrotingstekort op 3,8% te krijgen is de bankentax. Csány is zeker niet blij met die tax en hij denkt dat de bankentax enkel voor een vastgelegde periode zou moeten worden ingezet. Als het langer dan twee jaar gaat duren schaadt dat de economie. Ook al zonder die tax ziet het er naar uit dat de rentabiliteit van de Hongaarse bankensector met 15 tot 20% zal dalen door de crisis, het economisch klimaat en de negatieve impact die de aangekondigde belastende maatregelen nu al hebben op de sector.

Premier Viktor Orbán zei op een persconferentie na de top van de landen van de Visegrád-Vier, dat Hongarije aan de verplichtingen van de internationale kredietverleners zal voldoen. Dit in het belang van de markten. Hij zei echter ook dat de afspraken zoals gemaakt in 2008 en die in oktober van dit jaar aflopen, niets zeggen over hoe het begrotingstekort van 3,8% moet worden bereikt. "Dat is onze eigen nationale bevoegheid, het is onze keuze voor de middelen en de timing", aldus Orbán.

>>>> Bron:  Portfolio.hu

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije