• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Uitstel hulp Hongarije door IMF en EU

Zondag 18 juli 2010 - De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schorten de begrotingshulp aan Hongarije op. Volgens EU-commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) moet er eerst besloten worden tot nog strengere bezuiningen voordat een van de laatste betalingen van de lening van 20 miljard euro zal worden uitbetaald. Hongarije heeft, aldus Rehn, een economische groei en een van de laagste begrotingstekorten in de EU, maar de aanpak van het tekort van volgend jaar vraagt om harde besluiten en vooral flinke bezuinigingen.

Ook zal het investeringsklimaat voor zowel nationale als internationale investeerders stabieler moeten worden. De Hongaarse Minister van Economische Zaken, György Matolcsy wil de onderhandelingen met IMF en de EU graag voortzetten. De regering zal verder bezuinigen en doorgaan met haar politiek van structurele hervorming op het gebied van onder meer de belastingen, de gezondheidszorg en het openbaar vervoer. Matolcsy zei dat hij er naar streeft om Hongarije een van de meest concurrerende en meest betrouwbare landen in Centraal- en Oost-Europa te maken.

>>>> Bron:  ANP, MTI

In Vlaamse media wordt er trouwens veel grimmiger bericht over de nu onstane situatie. Op  Standaard.be en Nieuwsblad.be wordt er niet enkel over gesproken dat er uitstel van betaling van een deel van de lening komt, maar dat het IMF zelfs de gesprekken gisteren met de Hongaarse regering heeft stopgezet.

"Er dreigt onheil op de Hongaarse financiële markten, nadat het IMF en de EU zaterdag hebben laten weten dat de regering niet genoeg doet om de staatsfinanciën recht te trekken.
Het Internationaal Monetair Fonds heeft zaterdagavond de gesprekken met de Hongaarse regering stopgezet omdat er te weinig voortgang werd geboekt. Het IMF verspreidde een mededeling verspreid waarin onderhandelaar Christoph Rosenberg duidelijk maakte dat de regering meer moet doen om de uitgaven te drukken. Vooral de verlieslatende overheidsbedrijven moeten dringen gesaneerd worden, zegt Rosenberg.

De regering heeft wel een bankentaks ingevoerd om het begrotingstekort te drukken. Maar dat is niet genoeg, vindt het IMF, vooral omdat daardoor de groei gefnuikt kan worden.

Het IMF heeft veel invloed in Hongarije, omdat het in 2008 een noodlening van 20 miljard euro heeft toegestaan op voorwaarde dat het land zijn overheidsfinanciën saneert. Sinds november vorig jaar heeft Hongarije echter geen gebruik meer gemaakt van de IMF-faciliteit, omdat het voldoende geld kon lenen op de financiële markten. Voor dit jaar zijn de financiële behoeften gedekt. Tegelijk dringt de EU er bij de Hongaarse regering op aan dat het begrotingstekort in 2011 onder 3 procent moet zakken. De EU werkt nauw samen met het IMF, en heeft de gesprekken dit weekend eveneens stopgezet. Europees Commissaris Olli Rehn verspreidde zaterdag ook een mededeling waarin hij aandrong op meer bezuinigingen".

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije