Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije in nood springt haar eigen sprong

katjeMaandag 21 november 2011 - Was het amateurisme, of een bewuste zet om verwarring te zaaien? De wijze waarop Hongarije de vraag om hulp aan het IMF en de EU afgelopen vrijdag de lucht in slingerde leek ondoordacht te zijn, maar het vertrouwen in de Hongaarse economie is er wel een beetje door toegenomen.

Volgens de oppositiepartijen zijn de huidige regering en het Ministerie van Economische Zaken hoe dan ook amateuristisch bezig, zowel minister György Matolcsy en premier Viktor Orbán zouden volgens de oppositie nu ook op moeten stappen. De Jobbik partij wil zelfs de hele regering op laten doeken, en vraagt om nieuwe verkiezingen.

Een kat in nood maakt rare sprongen, en deze Hongaarse kat wil dat men precies zo raar meespringt. Hongarije vraagt om hulp bij het IMF en de EU, maar dat moet dan wel op de Hongaarse manier gebeuren. En terwijl de hele wereld er al van op de hoogte was, had Hongarije op vrijdag nog geen officiёle hulpvraag neergelegd. Het IMF en de EU wisten nog van 'niets'. Vandaag, maandag, is bekend gemaakt dat de vraag om hulp officieel bij hen is binnengekomen.

Minister van Economische Zaken, György Matolcsy, liet vrijdagmiddag weten dat Hongarije een nieuw soort van hulppakket wil, als verzekering voor als het volgend jaar slecht gaat en om het vertrouwen van investeerders terug te winnen. Het zou vooral niet om een nieuwe lening gaan. De IMF delegatie die in Boedapest aanwezig was voor een jaarlijkse rapportage kreeg het bericht even tussen neus en lippen door van Matolcsy te horen. Het IMF en de EU werden vooraf niet ingeschakeld om eerst eens rustig te overleggen voordat Hongarije op eigen houtje aan de slag ging. Ook de Hongaarse Centrale Bank was niet op de hoogte, laat staan betrokken bij het overleg hierover. De internationale pers staat nu bol van de berichten over de plotselinge 'U bocht'. Hongarije is eindelijk weer op de knieёn en met hangende pootjes teruggekomen bij het IMF. Maar hoe help je een slachtoffer dat enkel op haar eigen manier geholpen wil worden, die zelf wil bepalen hoe ze vanuit de sloot de wal op wordt getrokken?

Het lijkt erop dat de Hongaarse regering, zichzelf op de borst slaand voor haar eigen onafhankelijke economische koers, het bericht de lucht in heeft geslingerd om op korte termijn het slechte economische imago op te vijzelen. Investeerders trokken zich terug, buitenlandse banken wendden zich tot de EU om een halt toe te roepen aan de afbetalingsregeling voor kredieten in buitenlandse valuta en de regering voert op zeer chaotische wijze de ene na de andere onduidelijke belastinghervorming door. En dan nog de koersval van de forint, die bewust ook kunstmatig zwak werd gehouden als maatregel om de de binnenlandse markt te beschermen. Na het bericht van vrijdag steeg de forint meteen weer wat in waarde.

Nomura, Fitch, Standard & Poor's en Moody's, ze reageerden allemaal met gepaste vreugde op het bericht dat het IMF en de EU nu met een hulppakketje mogen komen. Maar omdat Hongarije dat graag op haar eigen condities wil en omdat het onzeker is of de economie, grotendeels afhankelijk van Duitsland, zich zal stabiliseren, is het allerminst zeker dat de negatieve ratings of dreigende junk status daarmee voorkomen kunnen worden.

Nog voor de kerst zouden de onderhandelingen over een op maatgesneden hulppakket al kunnen beginnen zegt Matolcsy, of het IMF en de EU maar vast klaar willen gaan staan voor de Hongaarse kat in nood. Intussen blijven hij en premier Orbán dubbele signalen afgeven. 'Als het IMF invloed krijgt in Hongarije, dan vertrek ik', aldus Orbán. 'We zullen onze eigen onafhankelijke koers niet opgeven', zegt Matolcsy. Het Hongaarse volk moet immers blijven geloven in hun enorme talent. Matolcsy liet ook weten dat als het IMF achter deze regering was blijven staan, het niet zulke drastische maatregelen had hoeven nemen. Maar wie smeet vorig jaar de deur dan toch dicht in het gezicht van het IMF? 'Het is de schuld van de eurozone, onze economische politiek is wel degelijk succesvol', zei Matolcsy een paar dagen later. Opstappen van Orbán en Matolcsy is geen optie, dan is de chaos pas echt compleet. Maar wie zal het gaan lukken om dit felle katje aan te pakken, zonder beschermende handschoenen aan?


>>>> Hungary asks IMF, EU for financial assistance
>>>> National Economy Minister to tell IMF about gov't intention to cooperate on Friday, PM says
>>>> Hungary blames economic problems on eurozone

>>>>  Tom de Smet


Maandagmiddag 21 november verscheen op Portfolio.hu een pittig stuk van economisch analist István Madár, over hoe beschamend de Hongaarse regering de communicatie heeft aangepakt. 

>>>> Hungary rolls over for the abhorred IMF 

Meer over hoe het verder zou kunnen gaan:

>>>>  IMF makes a move to break the chains of contagion

>>>> Charades continues in Hungary (and the word is: IMF) - analysts

Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich, gratis, te registeren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije