Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Orbán bijt van zich af in Berlijn

MerkelOrbanDonderdag 22 juli 2010 - Als het aan premier Viktor Orbán ligt wordt er niet verder onderhandeld met het IMF maar enkel nog met de Europese Unie. Dat zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren in Berlijn. Afgelopen weekend zijn de onderhandelingen met Hongarije door het IMF en de EU stopgezet en is de betaling van het laatste deel van de 20 miljard euro uitgesteld. Ook de voorwaarde die het IMF stelt, dat Hongarije in 2011 het begrotingstekort onder de 3% moet zien te krijgen, is een breekpunt in de relatie met het IMF.

„Het is niet het IMF maar de EU waarmee we overeenstemming moeten krijgen hoe we het begrotingstekort van 3,8% in 2010 tot onder de 3% in 2011 kunnen krijgen". De premier benadrukte gisteren dat de doelstelling om 3,8% te bereiken, de enige specifieke vraag is geweest van de kredietverstrekkers aan Hongarije. "Onze overeenkomst met het IMF zegt niets over hoe we dat moeten doen. Eind van dit jaar lukt het ons om de 3,8% te halen, vanaf dat moment hoeven wij niet verder met het IMF te onderhandelen, enkel nog met de EU", aldus Orbán.

Bondskanselier Merkel merkte op dat hoewel Hongarije geen lid is van de Eurozone, het land als EU-lidstaat wel de begrotingsregels van de EU moet respecteren om de 3% begrotingstekort in 2011 te bereiken. "Maar Hongarije heeft wel actieve stappen gezet in de laatste jaren om dat voor elkaar te krijgen", aldus Merkel. Deze opmerkingen van Merkel duiden erop dat Hongarije geen keuze heeft wat betreft de financiële verplichtingen, het doel van 3% zal gehaald moeten worden. Toch hebben enkele Fidesz politici met hun opmerkingen over de onhaalbaarheid daarvan er geen goed aan gedaan. Berlijn is niet de eerste plaats waar Hongarije deze duidelijke boodschap te horen krijgt. Eerder in Brussel werd door de voorzitter van de Europese Commissie José Barroso er al op gewezen dat structurele economische hervorming niet alleen voor Hongarije, maar voor elke EU-lidstaat belangrijk is.

Orbán en Merkel zijn het eens over de invoering van een heffing (bankentax) voor de financiële branche in Hongarije, hoewel het volgens haar een soort van crisis-bestrijdende voorzorgsmaatregel is. Orbán vindt dat deze maatregel nodig is om het begrotingstekort snel omlaag te krijgen en economische groei te verzekeren. Merkel zei ook dat de breuk van Hongarije met het IMF niet van invloed is op de relatie tussen Duitsland en Hongarije. Zij hoopt dat Hongarije terug zal keren naar stabiliteit voor de lange termijn.

>>>> Bron:  MTI, Portfolio.hu, HVG
>>>> Foto:  MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije