Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Uitlatingen Szíjjártó en Kósa waren ongelukkig'

Dinsdag 8 juni 2010 – „Uitlatingen over een staatsfaillissement waren 'ongelukkig', het land heeft geen problemen om haar uitgaven te financieren en ondanks dat de vorige regering 'gelogen' heeft over de werkelijke staat waarin de begroting verkeert zal de Fidesz-regering alles in het werk stellen om niet alleen de gestelde begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te behalen, maar ook die voor 2011", aldus Mihály Varga, plaatsvervangend premier en vice-voorzitter van de Fidesz. Varga stond aan het hoofd van een commissie die de door de vorige regering overgedragen begrotingscijfers onderzocht. Verondersteld werd dat de vorige regering Bajnai een vals beeld schetste van de staat waarin de begroting daadwerkelijk verkeert.

Een groot aantal economen heeft in de afgelopen tijd keer op keer de mening herhaald dat het gat in de begroting aan het einde van het jaar 7 tot 7,5% zou kunnen bedragen, en niet de 3,8 % zoals Bajnai en Minister van Financiën Péter Oszkó het land voorhielden. De veronderstelde slechtere staat van de begroting was voor de Fidesz één van pijlen waarmee zij de regerende socialisten beschoten. Een commissie werd ingesteld om de feiten naar boven te halen. Deze had tijd tot eind augustus om haar bevindingen bekend te maken, maar premier Orbán heeft de deadline ingekort tot afgelopen zaterdag.

Was dit geharrewar over de wel of niet betrouwbare begroting niet voldoende om de financiële markten zenuwachtig te maken, de Fidesz gooide bij monde van burgermeester van Debrecen Lajos Kósa vorige week nog wat olie op het vuur. Hij meldde dat de begroting in een desastreuze staat verkeert en het land op de afgrond van een mogelijk faillissement staat. Hongarije is een soort Griekenland, hiermee implicerend dat de vorige regering 's lands boekhouding flink aangepast heeft om een mooier beeld van de werkelijkheid te geven. De koers van de Forint stortte in, de beurs kwam in een vrije val. Afgelopen vrijdag merkte Péter Szíjjártó op dat de opmerking van één enkele politicus niet een koersval van de nationale munt kan veroorzaken en de beurs kan beïnvloedden, eraan toevoegend dat de vergelijking met Griekenland helemaal niet zo een slechte is. Hierop crashte de Forint met 4,8% en liet de beurs zich meeslepen in de financiële chaos.

Afgelopen zaterdag kwam de commissie-Varga met een persconferentie over de 'lijken in de Socialistische kast'. Het budget van regering Bajnai zou aan alle kanten rammelen, diverse grote posten waren niet opgenomen. De inkomsten uit belastingen zijn te optimistisch gesteld. Daarentegen zijn de uitgaven veel te laag gesteld: vooral de uitgaven van overheidsinstellingen, maar ook de publieke transportsector moeten volgens de commissie zwaar worden bijgesteld. Sommige posten die ontbreken in de begroting zijn de mogelijke verliezen die de staat zou kunnen maken op de energiecentrale Vértes, de door de staat nog onbetaalde rekeningen aan een lokale energieleverancier en de afschrijving van enkele 'honderden miljarden' op schulden door de Hongaarse Ontwikkelingsbank (MFB). De conclusie van Varga was, dat de cijfers in de begroting op vele plekken vervalst zijn of dat er trucs gebruikt zijn om een positiever beeld te schetsen.

Premier Orbán, na in Brussel flink op de vingers te zijn getikt door Barosso en erop gewezen niet af te wijken van de door de socialisten ingezette weg om een strakke begroting door te voeren, kondigde aan binnen 72 uur met een actieplan te komen. Volgens woordvoerder Szíjjártó begon de 72 uur afgelopen zaterdag en zal er dinsdag, vandaag, een draaiboek liggen voor een economisch plan waarmee de nieuwe regering iedereen wil geruststellen. Drie dagen lang was de regering Orbán in speciale vergadering bij elkaar en zal ze vandaag haar plannen voorleggen aan het parlement, liet Minister van Economie Matolcsy gisteren in het TV2 programma Mokka weten. Als voorproefje liet hij weten dat het snijden in de bureaucratie, het stimuleren van investeringen en het afroepen van EU-gelden wel eens de pijlers zouden kunnen zijn waarop het plan gebouwd wordt.

Hongarije moet zich aan de doelstellingen houden om het begrotingstekort in 2010 terug te dringen tot 3,8 % van het Bruto Nationaal Product en in 2011 tot 2,9%. President van de Europese Commissie Barosso heeft laten weten dat Hongarije in een zeer delicate situatie verkeert en waarschuwde Orbán tijdens zijn bezoek vorige week aan Brussel dat 'de markten een land dat zijn doelstellingen niet haalt, direct afstraffen'.

De verwachtingen dat de regering Orbán met haar tweederde meerderheid in het parlement met een door de bevolking gedragen economisch beleid zou komen, moeten worden bijgesteld. De eerste week van de regering Orbán gaat meer over chaos. De markten wachten af en veel hangt af van met welke maatregelen en plannen de Fidesz de onzekerheid terug denkt te kunnen dringen. Door diverse economen wordt gesteld dat de Fidesz door de werkelijke situatie waarin de economie verkeert sterk te overdrijven, de bevolking voorbereidt op zware economische maatregelen die veel verder zullen gaan dan die van de vorige regering.

>>>>  Jenő Nagy

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije