Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

IMF en Hongarije, het blijft tobben

Donderdag 26 augustus 2010 - Kwam afgelopen dinsdag het bericht naar buiten dat de Hongaarse regering in oktober opnieuw rond de onderhandelingstafel zou gaan zitten met het IMF over de leningen en de voorwaarden daarvan, woensdag werd bekend dat die gesprekken niet daarover zullen gaan. Volgens het Ministerie van Economische Zaken heeft Hongarije helemaal geen krediet nodig van het IMF. Het reguliere overleg met het IMF in de herfst zal, net zoals andere landen dat met het IMF doen, over het economische beleid gaan.

Het ministerie liet woensdag in een verklaring weten dat Hongarije al sinds juli 2009 vorig jaar geen beroep meer heeft gedaan op het geld uit het noodfonds. "De Hongaarse staat kan zichzelf financieren op de markten, de financiële basis van de markt is opgelost en in de komende tijd vertrouwt het ministerie erop dat ze vanuit de markt op financiële bronnen kunnen rekenen", aldus de verklaring. Verder werd bekend dat de Hongaarse regering door de Minister van Economische Zaken, Görgy Matolcsy, wordt vertegenwoordigd in gesprekken met het IMF en niet door Andás Simor, de president van de Nationale Hongaarse Bank.

In juli van dit jaar liepen de onderhandelingen van Hongarije met het IMF vast, Hongarije gaf aan niet verder te willen praten omdat de voorwaarden die het IMF stelt niet stroken met het door Hongarije gewenste beleid. Behalve kredietverstrekking voor het komende jaar, moet er gesproken worden over de leningsvoorwaarden zoals het verlagen van het begrotingstekort en over de door Hongarije in te voeren Banken-tax. Hongarije heeft vanwege deze Banken-tax zowel uit de nationale als internationale financiële wereld kritiek gekregen. En hoewel er ook voorzichtige bijval is voor Hongarije en het beleid van premier Viktor Orbán, zoals blijkt uit onderstaande Engelstalige stukken, is het de vraag hoe lang Hongarije het uithoudt om de 'opstandige' jongen te blijven spelen.

>>>>  Viktor Orbán, The Guardian.co
>>>>  Hungary's economic freedom war, Xpatloop, Portfolio

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije