Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Uit veel Hongaarse kranen water met arseen

vizcsap-aZaterdag 28 augustus 2010 - Een groot deel van het Hongaarse drinkwater dat vervuild is met arseen en in 475 plaatsen uit de kraan komt, treft meer dan anderhalf miljoen inwoners in Hongarije, zo viel deze week te lezen in een uitgave van 'Petőfi népe' (Volk van Petőfi). In de provincie Bács-Kiskun is de situatie het slechtst volgens het dagblad: op 72 plaatsen zou het probleem binnen korte tijd moeten worden opgelost.

Dat betekent dat het arseengehalte tot onder de door de EU voor drinkwater aangegeven grens van 10 microgram arseen per liter zou moeten zakken.

"Als we de kosten van de technologie om het water arseenvrij te maken doorberekenen in de prijs van het water, dan zal bijvoorbeeld in Kiskunhalas de prijs van drinkwater verdubbelen", aldus Farkas István, leidinggevende van het in die regio opererende waterbedrijf Halasvíz Kft. "Maar omdat in Hongarije over het algemeen de mensen weinig zeevis eten (zeevis bevat veel arseen) zouden ze dagelijks 20 liter kraanwater gedurende tientallen jaren moeten drinken, alvorens er kans is op gezondheidsschade", zei István Farkas in het dagblad. "De EU zou vanaf december 2009 Hongarije al kunnen hebben beboeten, want de staat nam op zich dat vanaf 2009 het arseenprobleem opgelost zou zijn", voegde Farkas er nog aan toe.

>>>> Bron:  MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije