Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Banken spreken bericht over vertrek tegen

Donderdag 14 oktober 2010 - Niet bij de Hongaarse Bankenvereniging en ook niet bij de MNB is er iets bekend over dat banken overwegen zich terug te trekken uit de Hongaarse markt. Eerder deze week stond in het dagblad 'Népszava' dat drie banken Hongarije zouden gaan verlaten vanwege de banken tax die naar ze verwachten ook in 2011 en 2012 geheven gaat worden. Het zou hier volgens niet genoemde bronnen om drie banken gaan die in grootte en status niet ver achter OTP liggen.

Volgens de voorzitter van de Hongaarse Bankenvereniging János Müller, is er geen grote Hongaarse bank in buitenlandse handen die binnen afzienbare tijd een terugtrekking of onderbreking van zijn activiteiten in Hongarije overweegt. Bij de Hongaarse Nationale Bank (MNB) weet men ook niet dat buitenlandse banken plannen zich uit de Hongaarse markt terug te trekken vanwege de banken tax, aldus de vice-voorzitter van MNB Julia Király op een persbijeenkomst afgelopen dinsdag. Ze benadrukte dat het volgens de circulatiebank (bank die het recht heeft bankbiljetten uit te geven) de bankentax een groot risico kan opleveren omdat het vermogen in de bankensector zal verminderen en daarom zullen ook de mogelijkheden tot kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens afnemen.

"De Raiffeisen Bank heeft zich aan Hongarije verplicht, het ligt niet in de bedoeling ons uit de Hongaarse markt terug te trekken", schreef Peter Klopf, woordvoerder van de bank per e-mail. "De KBC wenst zich niet terug te trekken", aldus Viviane Huybrecht vanuit Brussel. Andreas Treichl, directeur van Erste vertelde in 'Financial Times' dat er geen omstandigheden zijn waardoor ze Hongarije de rug zouden willen toekeren.De woordvoerder van CIB-Intessa meldde: "De bank is betrouwbaar en een lange termijn investeerder in Hongarije".

Een analyse van Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK - International Training Center for Bankers) levert de volgende percentages op.
Marktleiders qua balanstotaal in Hongarije in volgorde van grootte:
OTP Bank (20,7%), K&H (10,1%), MKB Bank (9,4%), de Erste Bank (9,2%), CIB (8,7%) en Raiffeisen (7,7%)

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije