Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

BTW stijgt, prijzen stijgen: inflatie

Vrijdag 14 oktober 2011 - In vergelijking met september 2010 zijn de consumentenprijzen in september 2011 met 3,6% gestegen, aldus het Hongaarse Centraal Bureau voor de Statistiek KSH.

Vooral de prijzen van levensmiddelen, benzine en gas gingen omhoog, tabak, alcohol, kleding en duurzame artikelen bleven ongeveer in prijs gelijk. Toch waren in augustus en september ook veel artikelen goedkoper, maar dat is gebruikelijk vanwege de seizoensprijzen zoals die van groente en fruit en zomeruitverkoop van onder meer kleding en schoeisel.

Het inflatiecijfer in Hongarije zal meer stijgen dan eerder werd voorspeld. Komende maanden gaat die omhoog vanwege de verhoging van accijnzen en de invoering op 1 september van de chips tax. In de eerste helft van 2012 kan de consumentenprijsindex zelfs met 4,5 tot 5% oplopen omdat de BTW van 25 naar 27% verhoogd wordt.

In deze cijfers van KSH zijn nog niet de onlangs aangekondigde extra verhoging van 25% op de chips tax en de uitbreiding daarvan met andere levensmiddelen meegenomen. Een geplande verhoging van de BTW op luxe goederen naar 35% in 2012 gaat natuurlijk ook andere cijfers opleveren.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije