Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Chips tax, suiker tax, zout tax: Eet tax!

etenverboden-aVrijdag 1 juli 2011 - De nieuwe vorm van belasting die per september dit jaar al geheven gaat worden op bepaalde levensmiddelen krijgt veel kritiek. Ook uit eigen Fidesz kringen wordt nu dringend gevraagd om deze nieuwe en ingrijpende belasting uit te stellen tot volgend jaar.

Dit omdat er nog veel onduidelijk is over hoe de te verwachten inkomsten werkelijk ten goede gaan komen aan de gezondheidszorg, maar ook omdat producenten niet zo snel kunnen omschakelen op andere productiemethoden en omdat de prijsstijging voor hen minder omzet betekent. Dat kan er toe leiden dat ze failliet gaan of dat ze werknemers moeten ontslaan. De Hongaarse Brancheorganisatie gaat er vanuit dat tegen eind 2011 meer dan 2000 mensen hun baan gaan verliezen. Dat zal voornamelijk in het midden- en kleinbedrijf gebeuren, grote producenten kunnen beter de omslag maken naar andere grondstoffen in plaats van zout en suiker. Ook wordt gezegd dat de staat minder aan omzetbelasting binnen zal krijgen als de consument minder gaat kopen vanwege de hogere prijzen.

Een van de initiatiefnemers voor deze belasting, Sándor Font, blijft beweren dat het enkel en alleen om de gezondheid van de bevolking gaat. Tegelijkertijd wensen hij en het kabinet de belasting niet uit te stellen of beter te onderzoeken wat de gevolgen ervan zijn, want de staat heeft een deel van de opbrengst nog dit jaar nodig. Ook denkt hij dat er geen problemen onstaan voor producenten die aan retailketens leveren als de prijzen stijgen. Die ketens zullen het accepteren, en als ze dat niet doen dan leveren de producenten maar niet aan die ketens, vindt hij.

Zowel uit Fidesz kringen als uit de oppositie zijn meerdere moties ingediend om de belasting uit te stellen en af te zwakken. Een aantal aanpassingen zijn nu aangenomen, zo zijn de percentages aan belasting op de producten iets naar beneden bijgesteld. Ook blijkt dat de belasting enkel geheven gaat worden op voorverpakte producten. Over niet verpakte producten die veel zout of suiker bevatten wordt niets genoemd. Er is ook een belastingvoordeeltje bedacht om de producenten wat tegemoet te komen. Dat kan pas als Europa zich daarover gebogen heeft en dat kan even duren. Voor sommige bedrijven komt dat voordeel dan als mosterd na de maaltijd. De chips-suiker-zout tax gaat trouwens ook op producten met caffeïne en koolhydraten (!) geheven worden, en er zijn plannen om later nog meer ongezonde grondstoffen te gaan belasten. Maar alcohol - suiker, koolhydraten - blijft nog buiten schot. Er rest voor de Hongaar dus niets anders dan te stoppen met eten en meer alcohol te gaan drinken.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije