Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Suiker-tax, 't zoet wordt duur betaald

suikerMaandag 13 juni 2011 - In de krant Világgazdaság viel vorige week te lezen dat de Hongaarse regering met een voorstel kwam om belasting op suiker en zout in te voeren. Onder het mom van een gezondere voeding, en dus gezondere Hongaren, zou die belasting in 2012 in moeten gaan.
          

Er is al een paar jaar een discussie gaande over de hamburger-tax, een bedrag dat op snacks en andere minder gezonde eetwaren geheven zou gaan worden. Die tax gaat niet door. Maar wel dus op producten waarin suiker of zout verwerkt zijn. Deze tax zou 20 tot 30 miljard forint op moeten leveren. Dat kan het ook zeker opleveren, zout en suiker zijn bijna in alle industrieel bewerkte levensmiddelen aanwezig. De opbrengst zou ten goede gaan komen aan of hogere salarissen voor artsen, of aan voorlichting en bescherming van de volksgezondheid.

Frisdranken zullen duurder worden, maar ook snoep en koek. Er wordt over gesproken dat een energiedrankje wel 200 forint duurder gaat worden. Hoewel er geen tax komt op verse snackproducten, zoals hamburgers, komt er via de zout-tax wel geld binnen op chips, instant soep en dergelijke producten. Waarschijnlijk zal het zout in de ketchup en mayo bij de hamburger wel duur betaald moeten gaan worden. Op alcoholische dranken komt er trouwens geen extra tax, dat vindt de regering blijkbaar geen ongezond product. Terwijl alcohol toch omgezette suiker is.

>>>> TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije