Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voeding wordt duur, roken blijft goedkoop

cigarDinsdag 5 juli 2011 - Ongezond eten wordt duur in Hongarije. Soep in pakjes, koek, snoep, frisdranken met veel suiker, koffie en zelfs cacaopoeder (ongezond?) gaan extra belast worden. Maar roken blijft nog lang goedkoop. Het plan van de regering om tabak en tabaksproducten eindelijk eens duurder te maken is uitgesteld.

Welke enorme lobby zit daar toch achter? Want het is toch niet uit te leggen dat je bijvoorbeeld koekjes, mayonaise, cola en puddingpoeders flink in prijs verhoogd terwijl het meest ongezonde product ter wereld gewoon buiten schot blijft?

Het plan was om vanaf deze zomer stapsgewijs de accijns op sigaretten, sigaren en tabak te verhogen, in een jaar tijd van 7 naar 28%. In juli 2011 zou de eerste verhoging doorgevoerd hebben moeten worden. Vanaf januari dit jaar zijn er wel kleine accijnsverhogingen geweest, maar die waren voor de consument amper merkbaar omdat die door de producenten niet werden doorberekend. Sommige sigarettenmerken werden zelfs goedkoper, om de klanten te paaien en verslaafd te houden?

Reden voor het uitstel, dat door de parlementaire commissie die de voors en tegens moest uitzoeken werd geadviseerd, is dat er een lange termijnstrategie en nieuw belastingsysteem op tabaksproducten moet worden ontwikkeld. De staat gaat vanaf september nu wel veel centen beuren op 'ongezond' eten en drinken, maar intussen roken de Hongaren rustig door. De inkomsten uit de chips tax, die de staat volgens zeggen gaat gebruiken voor de gezondheidszorg maar waarover veel twijfels zijn gerezen, kan dan mooi worden ingezet om de door roken ziek geworden burgers nog even op te lappen tot dat ook zij een vette tax moeten gaan betalen.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije