Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Chip tax op ongezonde producten aangescherpt

enerWoensdag 26 september 2012 - De vorig jaar in Hongarije ingevoerde chips tax zal volgens staatsecretaris voor Volksgezondheid Miklós Szócska nog verder worden aangescherpt. Producten die teveel verzadigde vetten bevatten zullen op den duur zelfs uit de winkels kunnen verdwijnen.

Reden daarvoor, aldus Szócska, is dat die producten slecht zijn voor hart en bloedvaten en kanker kunnen veroorzaken. Szócka vindt dat de burgers niet nog meer vergiftigd mogen worden. Een ander plan is om bepaalde energie dranken te gaan verbieden, die zouden vooral onder jongeren schade aanrichten door de chemische stoffen die erin zitten. Het aantal producten waarop nu de chips tax wordt geheven zal niet worden uitgebreid. Wederom wordt het overmatig alcoholgebruik en het door de staat gestimuleerde thuis stoken van pálinka niet aangepakt.

Ook blijkt, volgens Szócska, dat een aantal producenten de chips tax weten te ontlopen omdat ze de samenstelling van hun ongezonde producten hebben aangepast. Door het aanscherpen van de wet zouden die producenten toch belast kunnen worden met de chips tax. Een andere vorm van belasting ontlopen in de Hongaarse levensmiddelenbranche is de enorme fraude met de BTW tarieven. Door op papier binnen de Europese Unie zogenaamd te exporteren en te importeren kan het Hongaarse tarief van 27% worden vermeden. Volgens een onderzoek door Ernst & Young loopt de staat daardoor 130 miljard forint mis. Ernst & Young, adviseert om voor basisproducten het BTW tarief te verlagen naar 10% om het zo minder aantrekkelijk te maken fraude te plegen.

>>>> Redactie HV  
>>>> Bron: diverse media  

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije