Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Széll Kálmán Plan, IMF nog niet tevreden

Dinsdag 5 juli 2011 - Hoewel het economisch hervormingsplan van de Hongaarse regering, het Széll Kálmán Plan, in grote delen voldoet aan de adviezen die het IMF vorige herfst aan Hongarije gaf, heeft de IMF vertegenwoordiger in Hongarije, Iryna Ivaschenko, wel degelijk kritiek.

In een interview voor Hirszerső liet ze weten dat het IMF zeker niet zo optimistisch is als de Hongaarse regering over de te verwachten economische groei, en zal het BNP lager uitvallen dan de regering nu voorspelt. Ook is het volgens haar niet echt slim om het scheppen van banen in de publieke sector te realiseren, beter is dat in de private sector te doen.

Het idee van de regering om controle te hebben over salarisverhogingen valt niet goed bij Ivaschenko. Dat zou bedrijven dwingen om te snel verhogingen door te voeren zonder dat ze tegelijkertijd in hun personeel kunnen snijden.

Scherpe kritiek heeft zij op de volgens haar 180 graden gedraaide plannen met betrekking tot belasting en bezuinigingen in de gezondheidszorg. Die plannen zijn tegenovergesteld aan wat premier Orbán verkondigde in zijn campagne voor de verkiezingen vorig jaar. Het gevolg van de nieuwe plannen is dat juist de arme en meest kwetsbare burgers van Hongarije de dupe gaan worden en dat kan zorgen voor sociale spanningen en problemen bij invoering van de maatregelen. Over hoe de bestedingen in de gezondheidszorg worden geregeld vindt Ivaschenko dat die veel doelgerichter moeten zijn in plaats van de bezuinigingen in de gehele sector.

Enige kinnesinne over hoe Hongarije haar eigen koers vaart zal bij het IMF zeker meespelen. De economie draait, hoewel niet op volle toeren, toch redelijk. Er worden nieuwe businessparken opgezet, bedrijven breiden uit, er zijn plannen voor enorme uitbreidingen van het wegennet en ook nieuwe buitenlandse investeerders kloppen weer aan de Hongaarse deur. Het feit dat China in Hongarije min of meer vrij spel krijgt om te investeren en zelfs, hoewel dat eerst altijd werd ontkend, zich waarschijnlijk toch gaat bemoeien met de Hongaarse financiёle huishouding, zal bij het IMF ook voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije