Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije niet verrast door analyse Moody's

moodyWoensdag 8 december 2010 - Terwijl financiële rating-instanties zoals Moody's en een aantal, vooral westerse, financiële analisten zich zeer negatief uitlaten over het investeringsklimaat en de kredietwaardigheid van Hongarije, de stad Boedapest en acht Hongaarse banken, reageren de Hongaarse autoriteiten vrij laconiek op deze analyses. In hun reacties klinkt zelfs eigenzinnige bravoure door. Deze week kwam Moody's Investors Service met vernietigende cijfers over Hongarije. De internationale financiële pers buitelde direct over elkaar heen om de degradatie van Hongarije breed uit te meten.

Moody's heeft op verschillende terreinen Hongarije namelijk in hun ratinglist van Baa1 naar Baa3 gezet. Er wordt nu druk over gespeculeerd dat het land binnenkort opnieuw zal moeten aankloppen bij het IMF en de EU, de huidige regering had deze zomer al laten weten dat niet te gaan doen. Intussen knoopt de regering steeds vaker de handelsbetrekkingen en politieke banden aan met landen als Rusland, Wit-Rusland, China, Vietnam, Turkije en zelfs met Syrië. Het lijkt erop dat Hongarije de wijsheid in het Oosten denkt te vinden en vooral niet meer bij de volgens hen veel te regelzuchtige westerse machthebbers zoals de EU, de VS en concorten.

In een verklaring van Péter Szijjártó, woordvoerder van premier Viktor Orbán, liet hij weten dat het succes van het huidige economische beleid bewezen zal worden en is de degradering door Moody's slechts van korte duur. Op de lange termijn zal er juist waardering voor zijn. Ook zou volgens de verklaring van Szijjártó premier Orbán zes maanden geleden al voorspeld hebben dat deze degradatie plaats zou gaan vinden. Orbán meldde toen al dat het hem niet zou verrassen als Hongarije gedegradeerd zou worden in de ratings. Hij deed toen ook de uitspraak, met een knipoog naar de woorden van Karl Marx: 'Proletariaat van de Wereld, verenigt U!'  Afgelopen dinsdag liet Orbán vanuit Zweden nog weten dat de negatieve waardering van de Hongaarse kredietwaardigheid om zal slaan in een positieve zodra de analisten gaan begrijpen dat het financiële beleid van Hongarije werkt. 'We hebben tijd nodig om resultaat te behalen'.

Ook Minister van Buitenlandse Zaken János Mártonyi in een tv-interview vanmorgen met BBC Hardtalk denkt dat Moody's een grote fout maakt met de analyse. Hongarije kan het echt allemaal zelf oplossen, en wat betreft het nieuwe Hongaarse belastingsysteem zijn er zelfs landen die de Hongaarse aanpak als voorbeeld al overnemen, aldus Mártonyi. Zsigmond Járai, voormalig president van de Nationale Hongaarse Bank (MNB) en nu voorzitter van de Supervisory Board van deze bank, heeft ook veel kritiek op Moody's, vindt hun werk overhaast gedaan en hij denkt zelfs dat buitenlandse investeerders te veel kijken naar het conflict tussen de regering en de onlangs in salaris zwaar gekorte huidige president van de MNB, András Simor. En de Minister van Economische Zaken György Matolcsy vindt op zijn beurt dat Moody's de belangrijke ontwikkelingen en vooruitzichten voor de Hongaarse economie niet heeft meegenomen in de analyse en dat die daarom negatief is uitgepakt.

Lees meer over deze taaie materie op:

Portfolio.hu, Engelstalig. 

Verder ook op: Bloomberg Businessweek, Reuters, The Guardian en De Standaard.

>>>> TdS  
>>>> Bron:  Diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije