Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse regering was geen voorstander van Tsjechische eis Verdrag van Lissabon

europalissabon.jpgDinsdag 3 november 2009 - De Tsjechische eis om een verklaring aan het Verdrag van Lissabon toe te voegen kon vorige week donderdagavond in Brussel rekenen op Hongaarse weerstand. De kwestie is inmiddels opgelost. De EU-regeringsleiders die in Brussel bij elkaar waren voor de definitieve goedkeuring van het Verdrag van Lissabon, zijn overeengekomen dat de Tsjechische Republiek een uitzondering kreeg op het aan het Verdrag van Lissabon gekoppelde Handvest voor de Grondrechten. De Tsjechen hadden als enige Lidstaat het Verdrag van Lissabon nog niet goedgekeurd. President Klaus had aangegeven dat zij dit alleen zouden doen als er een verklaring werd toegevoegd waarin staat dat het Verdrag en het daaraan gekoppelde Handvest van de grondrechten geen terugwerkende kracht heeft met betrekking tot de Benes-decreten. De Tsjechen zijn alsnog akkoord gegaan met deze oplossing, nu moet het Tsjechische Constitutionele Hof er nog mee instemmen. Daarna kan president Klaus het Verdrag tekenen.  

Volgens bronnen in Brussel is er in de compromistekst die donderdagavond in Brussel is bereikt geen verwijzing naar de Benes decreten gemaakt. Een eis die onder andere Hongarije stelde. De Benes-decreten, waarvan de verdrijving van zo'n 3,5 miljoen Sudetenduitsers en Hongaren uit het Tsjechoslowakije van na WO-II deel uitmaakte, leiden nog regelmatig tot spanningen in de Centraal-Europese bilaterale betrekkingen. Premier Bajnai gaf voorafgaand aan de EU top aan dat het Verdrag van Lissabon, dat Hongarije als eerste EU-lidstaat in december 2007 goedkeurde, gericht is op de toekomst en niet op het verleden en een specifieke verwijzing naar de Benes-decreten voor Hongarije niet acceptabel zou zijn.

 

>>>> Door:  Janneke Faber

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije