Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Danube Strategy Top, veel gedoe maar met een reden

danubetop.jpgDinsdag 2 maart 2010 - Er is veel gemopperd, zelfs flink gevloekt vorige week in Boedapest. Twee belangrijke Europese tops vonden tegelijk in één week in deze stad plaats. En op gebruikelijke Hongaarse wijze worden dan veel straten afgezet, spelen politieagenten soldaatje en gieren de politiesirenes als vanuit de hel losgebroken over de pleinen. Een politieke bobo dient immers in Boedapest met veel omhaal, overdreven lawaai en kekke blauwe zwaailichten van A naar B vervoerd te worden.

 

Topfile Bpest

Niet zozeer omdat dat écht nodig is - oké, in Nederland kunnen hoge politici tegenwoordig ook niet meer zomaar op de fiets, dat is waar - , maar omdat ze in Hongarije gewoon van lekker ouderwetse grandeur houden. Hoe meer lawaai en hoe langer de stoet donkere auto's begeleid door politiemotoren en wagens en het leven lijkt net echt. Daarom zat overal het verkeer vast, kwamen stadsbussen met moeite bij de volgende halte en duurde het voor de gewone burger zeulend met gewone tassen tergend lang om van A naar B te komen. Maar alles voor het goede doel zullen we maar zeggen. Vorige week was er inderdaad ook wel wat te bespreken door de heren en dames van de Centraal- en Midden-Europese landen. Plus dat het een extra oefening was voor volgend jaar, want dan is Hongarije een half jaar lang voorzitter van de EU. Ik stop mijn oren dan dicht met verse kolbász!

Ook Antal Rogán, burgemeester van het vijfde district tevens centrum van de stad, waarin ook het regeringskwartier ligt, wanhoopt al bij voorbaat. Hij vraagt zich af of de regering het nu allemaal wel goed heeft voorbereid en ziet het voorzitterschap van Hongarije in 2011 wat betreft de bereikbaarheid van het centrum daarom met lede ogen tegemoet. 

Maar, veel belangrijker: behalve de top van de vier Visegrád landen vond er dus ook de Danube Strategy top plaats. En hoewel de uitkomst van deze bijeenkomst niet echt de gewenste werd, is het belangrijk dat de EU-landen die langs de Donau liggen, daarbij aangesloten ook Tsjechiё en Sloveniё en de nog niet EU-landen zoals Serviё, Oekraїne, Moldaviё, Bosniё-Herzegovina, Kroatiё en Montenegro een gezamenlijk beleid gaan opstellen en daarvoor dus nu in Boedapest bij elkaar kwamen. Voor al deze landen vormen onderwerpen zoals natuurbescherming, duurzame energie, migratie, klimaat, economie, waterbeheer en demografie de schakels waarin zij moeten gaan samenwerken.

Op de website EurActive.com kunt u meer lezen over deze top. Deze site is een samenwerkingsverband van verschillende EU-landen voor nieuws, informatie en achtergronden. Ik moet zeggen, dit is pas echt een volledige site met alles wat er zich binnen de EU afspeelt en gaat afspelen. Hier ook zeker niet geheel kritiekloos napraten van Brussel maar goed de materie in, zowel in het Engels als het Frans en het Duits. Ook hebben de landen die aan EurActiv meedoen hun eigen sub-sites gespitst op het eigen land in hun eigen taal. Waarom is er nog geen Nederlandse versie? Als die er wel is, dan hoor ik dat graag.

Gisteren is trouwens de Wit-Russische minister van Buitenlandse zaken Sergei Martynov naar Boedapest gekomen om daar met zijn Hongaarse collega Péter Balázs te spreken over handelsbetrekkingen en andere mooie samenwerkingsverbanden. Vandaag neemt hij deel aan een top samen met andere ministers van Buitenlandse zaken van de Visegrád landen, de Baltische landen, de EU Troika en Eastern Partnership. Mocht u vandaag een vreemde heer schichtig zigzaggend met verse kolbász in zijn oren door de straten zien gaan, dat kan. Dat ben ik. Ik oefen vast voor 2011, voor als de herrie uit de hel hier weer los gaat breken.

>>>> Door:  Tom de Smet

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije