Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse grond tot 2014 in eigen hand

foldMaandag 28 juni 2010 - Hongarije zal middels wetgeving de staat het recht geven om in te grijpen in verkoop van grond, en het verbod op grondaankoop door buitenlandse investeerders verlengen tot 2014, aldus de nieuwe Minister voor Landbouw Sándor Fazékas. Volgens het Europese verdrag moeten de tot de Europese Unie toegetreden landen daar eigenlijk in 2011 al de mogelijkheid toe geven. Al voor de Hongaarse verkiezingen in april van dit jaar, wilde de rechts-conservatieve partij Fidesz, die nu de regering vormt, niet dat er Hongaarse grond aan buitenlanders verkocht kan worden. Ook de socialistische MSZP zag én ziet dat trouwens niet zitten.

De angst dat buitenlandse investeerders grote stukken goedkope landbouwgrond kunnen gaan kopen is niet alleen voor de politiek, maar ook voor de Hongaarse bevolking die een lange agrarische traditie kent en daarom die politieke keuzes steunt, reden om de voor hen ingrijpende regels van de EU zo veel mogelijk uit te willen stellen. Ook Polen en de Tsjechische Republiek hebben een overgangsregeling gemaakt om te voorkomen dat stukken land ineens door buitenlandse investeerders opgekocht kunnen worden.

"Het recht van de staat om voorrang te krijgen bij aankoop van grond zal niet betekenen dat de staat zomaar alles op gaat kopen, maar het geeft die wel de mogelijkheid om in te grijpen om speculatieve aankopen te voorkomen. Op het moment dat gronden daadwerkelijk voor landbouw gebruikt gaan worden dan is er daar niet zomaar noodzaak toe. Hongarije wil de Europese landbouwsubsidies ook niet kwijt en zal zeker in overleg treden met verschillende Europese landbouwministers van landen waar landbouw een belangrijke schakel van hun economie vormt", aldus Fazékas. Niet alleen in Hongarije speelt dit thema. Volgens Minister Fazékas is er met 16 tot 18 landen, zoals Frankrijk, Spanje, Ierland en Oost-Europese lidstaten, al gesproken en zij delen de mening van Hongarije. Fazékas: "Het is erg belangrijk het niveau van directe landbouwsubsidies te verdedigen en te zorgen dat er zoveel mogelijk geld opzij gezet wordt voor de plattelandsontwikkeling".

>>>> Bron:  EurActiv &  MTI

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije