Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kritiek op nieuwe wet voor landbouwgrond

Woensdag 26 juni 2013 - Vorige week nam het Hongaarse parlement een nieuwe wet aan voor de regulering van landbouwgronden. Daarin is een artikel opgenomen waardoor het ook voor andere inwoners van de Europese Unie mogelijk wordt om daar landbouwgrond te kopen. Die kopers moeten dan wel minimaal drie jaar in Hongarije woonachtig en werkzaam zijn. Hongarije had al in 2011 haar grenzen open moeten gooien voor buitenlandse kopers, maar het lukte het land toch om uitstel te krijgen van de Europese Unie.

In april 2014 loopt dat moratorium af en het lijkt erop dat de Hongaarse regering met die nieuwe regel een klein, maar loos, gebaar maakt naar de EU. Je moet immers eerst drie jaar 'Hongaar' zijn voordat je grond mag kopen. In Hongarije is er veel kritiek, van zowel de rechtse als linkse oppositie. Voor de Jobbik partij is het niet te accepteren dat buitenlanders grond komen kopen, maar ook bij links wil niet iedereen dat de deur op een kier gezet wordt. Daarnaast vinden zowel de Jobbik partij als de linkse oppositie dat deze wet te veel ruimte biedt voor een schimmige staatshandel in landbouwgronden.  

De voormalige staatssecretaris van Landbouw, József Ángyán, die in het afgelopen jaar al vaker zijn bezwaren hierover liet horen en daarom zijn functie neerlegde, is nu de wet is aangenomen uit de landbouwcommissie van zijn Fidesz partij gestapt. Hij vindt dat door deze wet de landbouwers benadeeld worden ten opzichte van investeerders met geheel andere belangen.

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije