Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaars parlement neemt Historisch Besluit

Donderdag 20 december 2012 - 'Het Hongaarse parlement kwam op 17 december 2012 tot een historisch besluit toen het de gewijzigde Hongaarse Grondwet aannam, waarin de verplichting werd vastgelegd om op het hoogste niveau te zorgen voor de bescherming, onderhoud en instandhouding van landbouwgrond, watervoorraden en bio-diversiteit.' Zo, dat is een leuke zin. Vooral omdat in de erop volgende alinea in het persbericht van het Ministerie van Plattelandsontwikkeling wordt gesproken over het begin van een nieuw tijdperk!

Dit persbericht Parliament makes Historic Decision valt te lezen op de website van de Hongaarse regering. Het gebruik van kapitalen in de kop, Historic Decision, zet het allemaal nog extra kracht bij. Want we moeten het natuurlijk wel geloven, anders heeft de goednieuws-site van de regering geen nut.

Het stuk gaat verder: 'Dit zorgt voor stabiliteit, voorspelbaarheid en de mogelijkheid voor een zekere planning voor degenen die leven van de landbouw. Op de lange termijn reguleert het de verwerving van gronden: in de toekomst kunnen alleen Hongaarse boeren Hongaarse landbouwgrond kopen. Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor de landbouw. De Grondwet beschermt Hongaarse landbouwgrond, ons erfgoed en de basis van onze middelen van bestaan, tegen zowel binnen-als buitenlandse speculanten.'

Hongarije moet hoe dan ook in mei 2014 overstag, dan loopt het moratorium op de verkoop van landbouwgrond aan niet-Hongaren af. De regering heeft dus haast om voor die tijd zoveel mogelijk te reguleren en vast te leggen. Ze geven er zelfs advies over aan de Letten, daarover verscheen begin december een trots persbericht, ook op de website van de regering: Hungarian-Latvian Discussions on proposed Land Purchase Act. En wederom in de kop het gebruik van kapitalen. Alsof ze het uit willen schreeuwen: 'Zie ons, geloof ons, wij nemen jullie werkelijk waar mee naar het nieuwe tijdperk.' Maar waarom geloof ik dat nou niet?

   
>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije