Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Jobbik: buitenlanders mogen geen grond kopen

villanykoveszd-aDinsdag 10 mei 2011 - De politieke partij Jobbik kwam vorige week met een bijzonder wetsvoorstel. Volgens deze nationalistische partij zouden buitenlanders uitgesloten moeten worden van de mogelijkheid tot het kopen van landbouwgrond en waterbronnen in Hongarije. Eerder had de Jobbik al geprobeerd dit voorstel in de nieuwe grondwet te krijgen, maar dat werd door de regerende partijen terecht afgeketst.

Als lid van de Europese Unie zou dat ook helemaal niet kunnen, maar de Jobbik geeft niet op en wil nu een aparte wet opstellen. Ze sturen zelfs onderzoekers het land in om te kijken waar buitenlanders trucs hebben uitgehaald om Hongaars land in bezit te krijgen. Er zouden gevallen opgespoord zijn zoals een vals huwelijk en een Hongaar die zijn land als schuldaflossing in handen van een buitenlander heeft gegeven.

Bij de toetreding tot de EU werd afgesproken dat de nieuwe landen het moratorium per 2011 zouden opheffen.Het moratorium voor grondverkoop aan buitenlanders is voor Hongarije al uitgesteld tot 2014. De EU heeft daarmee vorig jaar ingestemd, maar zal dat zeker niet nog eens uit gaan stellen. Volgens Zoltán Magyar van de Jobbik moet de Hongaarse regering nu opnieuw met de EU gaan onderhandelen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije