Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'De slag om de poesta' - Teun van de Keuken onderzoekt Hongaarse landbouwperikelen

hprp-8-klDinsdag 14 oktober 2014 - Dit voorjaar liep het moratorium af waarmee Hongarije de verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders lang tegen kon houden. Toen Hongarije lid werd van de Europese Unie tekende het land net als de andere nieuwe lidstaten een overeenkomst om in 2011 de grenzen voor buitenlandse boeren open te gooien. Hongarije kreeg uitstel tot 2014 en in die tussenliggende jaren maakte de regering nieuwe wetten die 'ter bescherming van Hongaarse boeren' zo in elkaar zijn gezet, dat het voor buitenlandse boeren nu nauwelijks mogelijk is om grond te kopen.

In het televisieprogramma De slag om Europa dat maandagavond 13 oktober werd uitgezonden, gaat Teun van de Keuken naar Hongarije om uit te zoeken wat er binnen die regelgeving nog wel kan, maar komt dan andere pijnlijke zaken tegen die er nauw mee verweven zijn: de herverdeling van landbouwgronden middels tenders heeft sinds 2013 voor de Hongaarse kleine boeren zeer zure kantjes, de feitelijke macht binnen de landbouwsector ligt niet zozeer bij de politiek maar bij een kleine groep olicharchen en de Europese landbouwsubsidies komen niet terecht waar ze moeten. De uitspraken van voormalig staatssecretaris van Landbouw József Ángyán hierover zijn zeer verhelderend. Niet alleen de huidige Fidesz-regering laat zich door oppermachtige personen op de achtergrond leiden, al minstens 25 jaar trekken de 'maffiafamilies' er aan de touwtjes. Hongaren blijken dat als onontkoombaar te accepteren. Angyán: 'De bevolking is eraan gewend dat het zo functioneert'.

>>>> De aflevering De slag om de Poesta is te zien op de website van De slag om Europa.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije