Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nog geen Eurozone voor Hongarije, Orbán haalt uit naar Duitsland

Woensdag 17 juli 2013 - Op de jaarlijkse bijeenkomst van Hongaarse ambassadeurs op dinsdag 16 juli hield premier Viktor Orbán een speech over Hongarije en de Europese Unie. Volgens hem wordt de euro in de komende tien jaar nog niet in Hongarije ingevoerd. Hongarije heeft zeker belang bij toetreding tot de Eurozone, maar wil niet in een soortgelijke situatie terechtkomen zoals Spanje en Portugal, die, aldus Orbán, te snel toetraden.

In het bericht over deze bijeenkomst op de regeringswebsite Kormány.hu (zie link onderaan) valt te lezen: 'Een goed functionerende Eurozone verhoogt de kansen voor een succesvolle Hongaarse economie, maar de economische groei van de Europese Unie kan niet zonder Midden-Europa. In de komende vijf jaar zal Hongarije grote stappen zetten om te kunnen integreren in de Eurozone', zei Orbán. In zijn speech ging hij ook in op de gespannen situatie tussen Hongarije en de EU, de kritiek van de EU op het Hongaarse economisch beleid is niet terecht, Hongarije heeft laten zien dat het in tijden van crisis de juiste maatregelen heeft genomen om economisch weer gezond te worden.

In het bericht wordt ook kort aandacht besteed aan de relatie tussen Rusland en de EU. 'Op het gebied van de betrekkingen met Rusland, moet de EU een overeenkomst zien te bereiken om de concurrentiepositie te verbeteren. Maar voor Midden-Europa, is dit historisch gezien een complex vraagstuk. De regio moet duidelijk zijn belangen te definiëren in het kader van een lange termijn EU-Rusland strategische overeenkomst, in het geval een dergelijke overeenkomst tot stand komt', aldus Orbán.

Wat er niet bij staat, valt wel te lezen in een artikel op Spiegel Online. Volgens dit artikel over deze bijeenkomst liet hij namelijk ook weten dat een relatie tussen Rusland en de EU onder leiding van Duitsland te vergelijken is met het Hitler-Stalin Pact, en dat je dan dus zeer goed moet opletten of 'je kinderen nog wel in de tuin spelen'. Eerder dit jaar maakte Orbán al een soortgelijke opmerking naar Duitsland. Daarin verwees hij naar de inval van de Duitsers met tanks in Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het huidige Duitsland onder leiding van Angela Merkel op één lijn zetten met de Tweede Wereldoorlog, wat zou Orbán daarmee toch willen bereiken? Zonder Duitsland is er geen groeiende Hongaarse economie, en Merkel en Orbán behoren ook nog eens tot het zelfde politieke kamp. In het laatste jaar heeft Orbán vaker laten horen dat hij voor Hongarije een leidende rol ziet als aanjager van de Midden-Europese economie. Ook is tijdens zijn regering het contact met Rusland steeds intensiever geworden. Zou hij dan misschien op de plaats van Angela Merkel willen zitten, is dat het? Zodat de relatie tussen de EU en Rusland geregeld wordt door, zoals Orbán wel eens genoemd wordt, een Poetin Light? Wat is er toch in die man gevaren? Wie het weet, mag het zeggen.

>>>> Kormány.hu - Prime Minister addressed annual ambassadors' meeting

>>>> SpiegelOnline.de - Hitler-Stalin Pact? Hungary Warns of German EU Leadership

   
>>>>  Tom de Smet  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije