Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Dagtochten in Mátra Gebergte

muzeumok_oszehv.jpgZondag 20 september 2009 - De Toeristische Vereniging voor Toekomst van de Mátra organiseert op 10 oktober dagtochten per bus vanuit Boedapest naar bezienswaardigheden in het Mátragebied. Dit in het kader van het " Musea Herfstfestival", landelijk gehouden van 1 oktober t/m 15 november. Drie dagtochten starten in Boedapest, bij Papp László Sportarena. Vertrek 9.00 uur. Om 21.00 uur worden de bussen weer terug verwacht. Plaats reserveren kan via internet: Jegymester. Engelstalig.

Er is keuze uit drie dagtochten, die elkaar deels overlappen. De tochten voeren langs kleine dorpen in heuvelachtige landschap vol bezienswaardigheden die het gebied uniek maken. Letterlijk hoogtepunt op 956 meter is de Galyatet?, de één na hoogste berg van de Mátra. Hier in het voormalige Nagyszálló (nu Hunguest Hotel Galya) was de beroemde componist Zoltán Kodály vaak te gast en componeerde hij zijn beroemde Stille Mis - Csendes Mise- op deze betoverende plek. Figuurlijk dieptepunt is te vinden in het plaatsje Recsk, waar de voormalige steenmijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw een dwangarbeiderskamp was. Nu staat het plaatsje en de omgeving bekend om het prachtige panorama op het Mátragebergte. Door plaatsen als Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Markaz, Visonta en Domoszló (hier een "aanval" van Betyáren op de bus) voert de bus u langs kerkjes, streekmusea en volksdansgroepen. In elk dorp vindt iets anders plaats. De kasteelruïnes van Sirok en Kisnána geven u een beeld van middeleeuws Hongarije en beide kastelen bieden een prachtig uitzicht. Een bus-stop met geheel ander karakter is het Adrenaline Park in Mátrafüred-Sástó waar deelnemers mogen bobsleeën. Wanneer u met kinderen komt, wordt door de organisatie geadviseerd om voor deze dagtocht te kiezen.

matrai_eromu Foto: MTIEen héél bijzondere attractie, die nooit of zelden te bezichtigen valt, is de Heller-Forgó koeltoren van de met kolen gestookte elektriciteitcentrale van Visonta, de Mátrai Er?m?. Na een korte filmimpressie over de geschiedenis van krachtcentrales in Hongarije, loopt u door de koeltoren. Al van veraf zijn de koeltorens met hun witte stoomwolken te zien. Deze centrale is de grootste op steenkool gestookte centrale in Hongarije en verzorgt 13% van de nationale elektriciteitproductie.

 

De dagtochten zijn als volgt samengesteld:

- Bobsleeën Mátrafüres-Sástó, de kastelen van Sirok en Kisnána, Domoszló met Betyáren en Heksen, de energiecentrale van Visonta en Markaz. Nogmaals, deze tocht is door de samenstelling van diverse programma's leuk voor het hele gezin om mee te maken.
- Galyatet?, Sirok, Domoszló, Visonta, elektriciteitscentrale van Visonta en Markaz.
- Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Sirok, Kisnána, Domoszló, Visonta, elektriciteitscentrale van Visonta, Markaz (in dit programma zijn ook wijnkelders opgenomen waar u wijnen kan proeven)

De prijzen (vanaf 22-09-2009) van de dagtochten zijn:

Volwassene 6100,-- HUF
Kind 4100,-- HUF
Gezinskaart (2 volwassenen en 2 kinderen) 18300,-- HUF

Plaats reservering:

Mátra Info. Hongaars 

Jegymester. Engelstalig

Jegymester. Hongaars

- Vertrekpunt is Boedapest vanaf de Ifjúság útja, achter het Papp László Stadion. Bij Hotel Stadion staan touringcarbussen van Traveller21 en Eurocar98 klaar. Vertrektijd en terugkomst: 09.00 uur en 21.00 uur

- De dagtochten kunnen ook op eigen gelegenheid gemaakt worden. De musea en andere bezienswaardigheden zijn geopend van 10-00 tot 17.00 uur. Voor de individuele reiziger is er geen mogelijkheid tot het bezoeken van de Mátra elektriciteitscentrale, dit kan alleen met de georganiseerde bustour.

Het Mátragebergte ligt ongeveer 80 km ten noordoosten van Boedapest, tussen Gyöngyös en Eger. Het middelgebergte maakt deel uit van de Karpaten en is het zuidelijkste deel van een reeks berggebieden met welluidende namen als Mátra, Tatra, Hatra en Fatra. Het grootste deel van deze bergen ligt in Slowakije, de Hoge Tatra als meest noordelijke op de grens met Polen. De Mátra heeft een gemiddelde hoogte van zo'n 700 tot 800 meter en de hoogste top is de Kékes (1015 m). Ten zuiden van de Matra ligt de Grote Laagvlakte, een groter verschil in landschap is er bijna niet voor te stellen. In het westen wordt de Mátra begrensd door de Cserhát, een glooiend gebied dat zich richting de Donau uitstrekt, aan de oostkant vinden we het prachtige Bükkgebergte tussen Eger en Miskolc.

Hongarije Vandaag vindt dat dit erg leuke dagtrips zijn om of alleen of met het hele gezin te maken en zo een uniek gebied in Hongarije te ontdekken.

JN

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije