Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nemzeti Vágta, Nationale Paardenrennen

vagtaraceWoensdag 2 juni 2010 - Voor het derde achtereenvolgende jaar vinden vanaf vandaag 2 juni tot en met 6 juni de Nationale Paardenrennen van Hongarije plaats in Boedapest. Dit vijfdaagse landelijke evenement dat op het Hősök tere en 56-osok tere wordt gehouden heeft als doel tradities te bewaren, te onderhouden en een sportieve brug te bouwen tussen de hoofdstad en het platteland. Het programma is erop gericht de traditie van de ruiterij en de landelijke leefwijze bij het grote publiek bekend te maken. Hongaren staan bekend als een ruitervolk en daarom staat de ruitersport hier dan ook centraal.

De belangrijkste attractie wordt gevormd door de paardenrennen op het Heldenplein (Hősök tere), waar ruiters uit verschillende plaatsen met elkaar zullen wedijveren. In de Andrássy-straat zullen de deelnemende steden en dorpen hun culturele specialiteiten en plaatselijke producten in stands presenteren. Bovendien kunnen bezoekers in de „landkeuken" (Országkonyha) streekgerechten proeven die kenmerkend zijn voor de regio's waaruit de wedstrijdruiters afkomstig zijn. Naast het publieke programma kunnen de bestuurders uit die regio's onder het genot van een glaasje wijn gezellig met elkaar hun ervaringen uitwisselen.

vagtavrouwpaard-a-bDit jaar staat het evenement in het teken van de nagedachtenis aan István Széchenyi, een van de belangrijkste Hongaarse staatslieden uit de 19de eeuw. Zo is er een tekenwedstrijd over de heldendaden van Széchenyi uitgeschreven, waarvan de winnende ingezonden werkstukken ter plaatse tentoongesteld zullen zijn. Een nieuwe locatie van het festival naast het Heldenplein is  56-osok tere, waar overdag verschillende demonstraties met paarden, culturele programma's en kinderactiviteiten zullen plaatsvinden en 's avonds is er paardendressuur met dansers en vuurwerk.

vagtakar-aVeertien steden en dorpen, waaronder Miskolc, Nyíregyháza en Baja, hebben zich bij het evenement aangesloten door in de afgelopen maand wedstrijden voor de voorselectie te organiseren. In de afgelopen jaren waren er ook negen plaatsen van buiten de grenzen van Hongarije vertegenwoordigd. Naast de genoemde paardenrennen en andere activiteiten trekt de wedren van bekende personen zoals acteurs en zangers voor charitatieve doelstellingen ook veel toeschouwers. Op het programma staan bovendien nog een Huzarenwedstrijd, een verkiezing van de beste paardenherder van het land, historische optochten, behendigheidsproeven, en paardrijden voor kinderen.

Voor wie belangstelling heeft voor de tradities van de Hongaarse ruiterij kan ik dit evenement van harte aanbevelen. En nu maar hopen dat het weer niet zal tegenwerken. Een groot deel van de programma's is gratis toegankelijk, voor tribune- en VIP-plaatsen worden verschillende prijzen gehanteerd.

>>>> Door:  Krisztina Soós

 

>>>> Programma Engelstalig:  Nemzeti Vágta
>>>> Kaartverkoop Hongaarstalig:  Információ

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije