Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bazaltbor, Laposa Wijnhuis wint architectuurprijs

laposaVrijdag 25 februari 2011 - In de categorie 'Industriёle Gebouwen' van de internationale architectuurwedstrijd 'ArchDaily Building of the Year 2010' hebben de Hongaarse architecten Péter Kis en Bea Molnár gewonnen met hun sobere maar ingenieuze ontwerp van het 'Bazalt Borház', het nieuwe complex van de wijnmakersfamilie Laposa uit Badacsony.

laposa_pinceszet_1044430_9831_nAls je de gebouwtjes boven de grond ziet staan zou je er haast aan voorbij lopen, zo eenvoudig zien ze eruit. Beton, natuursteen, strakke vormen en haast onzichtbare ornamentiek, het lijkt hier zeker niet op de neo-barokke paleisjes die je doorgaans ziet verrijzen als een Hongaars wijnhuis het eenmaal in de bol krijgt. Onder de grond loopt het complex met kelders en pershuis door tot in de heuvel. Die heuvel bestaat grotendeels uit basalt, de steensoort waaraan de wijnen uit Badacsony en directe omgeving hun minerale karakter te danken hebben, en waarnaar József Laposa en zijn zoon Bence een van hun wijnen hebben vernoemd, Bazaltbor.

badacsony_fill_616x306Vanuit dit nieuwe complex in Badacsonytomaj kan Bence die de dagelijkse leiding voert niet alleen de professionaliteit van het bedrijf vergroten, maar ook beter voldoen aan de steeds groter wordende vraag vanuit het toerisme voor wijnproeverijen, overnachtingen en het buiten zijn in de natuur en wijngaarden. Of het ook al sober uitgevoerde hotel en het bezoekerscentrum, dat half in de heuvel is gebouwd echt op applaus kunnen rekenen, daarover wordt nog steeds gedebateerd. Past het wel in het landschap, of doet het juist afbreuk? En hoe zit het met de verstrekte bouwvergunningen, want het is hier toch een beschermd landschap? Helemaal geslaagd lijkt het bezoekerscentrum in ieder geval niet te zijn, zoals te zien op de foto. Maar daarover later meer, want deze zomer gaan we er beslist een kijkje nemen. De combinatie van deze architectuur, het landschap en de wijnen van Laposa vragen om nader onderzoek!

>>>>  TdS
>>>>  Meer over het ontwerp, Engelstalig en zeer uitgebreid met veel foto's
>>>>  Meer over ArchDaily
>>>>  Meer over wijnhuis Laposa, Nederlandstalig

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije