Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ik zag twee beren, nog meer beren...

medve1-abVrijdag 16 september 2011 - Ze lijken zo lief, zacht en aaibaar die beren op het enorme terrein aan de rand van Veresegyháza. Maar er staat echt niet voor niets een metershoog dubbel hek om het ruim drie hectare grote stuk land met hoge bomen, grotten en vijvers.

 

medve3De beren, rond de veertig stuks, die daar in het Medveotthon - Berenland rondscharrelen zijn zeker niet ongevaarlijk, ook al komen ze rustig en tam over. Door het 'vrije' leven in het Medveotthon zijn ze bijna weer net zo wild als in het echt, ook al hebben ze vaak jarenlang in gevangenschap geleefd in kleine kooien of zijn vanaf hun geboorte door mensen opgevoed.

In 1998 is het Medveotthon gestart met de opvang met beren die verwaarloosd waren door hun eigenaren, of die geen plaats kregen in een dierentuin of die ergens werden gevonden. Uit heel Europa worden ze er nu heen gebracht, de meeste vanuit Centraal- en Oost-Europa. Drie soorten bruine beren zijn er opgevangen, verder is er ook een stuk bos dat speciaal voor wolven is ingericht. Die wolven zijn niet zo goed zichtbaar omdat ze zich meestal diep in het bos terugtrekken, maar de beren lopen of liggen vaak in de buurt van de omheining omdat ze weten dat ze dan honing krijgen. Ze genieten erg van die honing die je met een lange houten lepel door het hek heen kunt geven.

medve2De meeste beren hebben allemaal hun eigen territorium op het terrein. Wel veel kleiner dan in de vrije natuur, maar er is van alles aan natuurlijke omstandigheden op het terrein gemaakt om zich er een echte beer te voelen. Langs het hek staan nu geen bomen meer, een tijd geleden wist een beer te ontsnappen door in een boom te klimmen en over het hek heen te springen. Ze hebben hem nog kunnen oppakken.

Er zijn plannen om het terrein nog groter te maken om meer beren, maar ook andere wilde dieren op te vangen. Sinds kort begint het Medveotthon al een echte dierentuin te worden met ooievaars, wasberen, rode neusberen, grijze runderen en rendieren.

farkas1Het Medveotthon in Veresegyháza is het hele jaar open en een leuk uitje om naar toe gaan met de kinderen. Vanaf Boedapest is het ongeveer een half uur rijden. Met de trein kan ook, vanaf Nyugati in Boedapest vertrekt elk uur een trein. Vanaf station Veresegyháza of station Ivacs is het nog een stukje lopen.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen: Medveotthon  Veresegyház

>>>> TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije