Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kerstmarkten in Boedapest geven sfeer aan de binnenstad

kerstbpMaandag 1 december 2014 - Als je je in de komende weken eens mocht vervelen in Boedapest, in de binnenstad van Pest kun je uren doorbrengen op de verschillende kerstmarkten die er te vinden zijn. In het afgelopen weekend werden er drie vlakbij elkaar geopend. En tussen die drie in liggen kleinere markten die de grotere min of meer met elkaar verbinden tot één groot netwerk aan lichtjes, dampende glühwein en vers gebakken koek.

De grootste en mooiste is die op het Vörösmarty tér. In de laatste tien jaar is deze - volgens kerstmarktkenners, jaja, die bestaan – uitgegroeid tot een van de beste in Europa. Alles wat je maar kunt bedenken dat met kerstmis te maken heeft, is er te vinden. De organisatie zegt dat er enkel kramen zijn met kwaliteitsproducten, de balletjes, klokjes, mutsjes, houten speeltjes en andere waren moeten voldoen aan de regels van een jury die uit deskundigen van volkskunst bestaat. Dat klinkt wat zwaar, maar inderdaad, het aanbod ziet er goed uit.

Net als op de andere twee, die bij de Sint Stefansbasiliek en die achter het Városház (stadhuis) vlakbij Deák tér, wordt overal verse kürtőskalács gebakken, zijn er open keukens waar traditioneel Hongaars eten wordt bereid en is er glühwein in verschillende smaakvarianten in overvloed. De markt achter het stadhuis is niet mooiste van de drie, het komt wat rommelig over zoals de kramen verspreid staan rond een glazen paviljoen waarin optredens en kinderprogramma's worden verzorgd. Die bij de basiliek, met schaatsbaan, is daarentegen strak van opzet. Op elke markt worden op de komende zondagen adventskaarsen aangestoken, zijn er podia voor livemuziek en zowel op de gevel van de basiliek als op die van het Gerbaud koffiehuis aan het Vörösmárty tér worden op gezette tijden lichtbeelden geprojecteerd. Nu maar hopen dat het in de komende weken niet zoveel regent als gisteren en vandaag, want slenteren met een paraplu in de ene en een mok hete glühwein in de andere hand is net niet je van het.  

De kerstmarkt op het Vörosmárty tér is te bezoeken tot 24 december (dan gaan wel om 14.00 uur de kramen al dicht). Eten en drinken kan er nog wel tot en met 31 december. Advent in Budapest achter het Városház idem. Het Adventsfeest bij de Basiliek gaat ook door tot en met 31 december. De meeste kramen met kerstspulletjes en andere geschenken sluiten overal rond een uur of acht in de avond hun luiken, de eet- en drinktentjes gaan een paar uur langer door. Op beide kerstdagen zijn de meeste markten, op wat kraampjes na, gesloten. 

Meer over de drie markten, ook over die op andere locaties in de stad:

>>>> Budapest by locals, Christmas Markets


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije