Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Várkert Bazár, verpozen tussen kunst en kitsch

vk9a-klWoensdag 12 november 2014 - Dit voorjaar werd de tussen 1875 en 1883 gebouwde Várkert Bazár na een grondige restauratie en de bouw van nieuwe elementen geopend voor het publiek. Dertig jaar lang was dit door architect Ybl Miklós ontworpen complex aan paviljoens, tuinen en trappen dat vanaf de Donau toegang moest geven tot het Paleis er rechtboven, afgesloten en vervallen tot een grote ruïne. Boedapest heeft er nu weer een 'atractiepark' bij waarin bewoners en toeristen heerlijk hun tijd kunnen verdoen en zich kunnen vergapen aan het uitzicht op de Donau en Pest vanuit een heel ander perspectief.

vk10-aHet zal nog wel een paar jaar duren voordat de nu nog een beetje als los zand met elkaar gecombineerde oude gerestaureerde en nieuw ontworpen elementen een geheel gaan vormen. Dan is de overal aangeplantte wingerd aan het woekeren tegen de muren en over de pergola's, de nieuwe struiken en bomen zullen groter en de bloemenborders voller zijn. Dan zullen ook de nu nog als fonkelnieuw ogende gerestaureerde bouwsels, die doen denken aan decorstukken voor een Italiaanse opera, zijn aangetast door wind, regen en roetdeeltjes en minder kitscherig aandoen. De hardnekkig dikke laag smog die op de dag dat ik er rondliep over de stad hing, zal daar zeker bij gaan helpen.

Het mooiste wat ik zag: de grote roestige ijzeren deuren, de lifthuisjes, een nieuwe trappartij én de lange roltrap die recht omhoog richting het Paleis voert. Die zijn allemaal nieuw ontworpen, maar sluiten wel mooi aan bij de oude muren van de burcht. Oja, de kunstgalerie is ook niet slecht. Het lelijkste: de prullenbakken die niet passen bij de neo-renaissance stijl van de tuin en de niet al te spectaculaire keuze aan bloemen in de borders. Maar ja, over smaak valt niet te twisten en we gaan niet muggeziften. Als u in Boedapest bent, ga dan zeker eens naar de Várkert Bazár. Neem een broodje en wat te drinken mee, zoek een lekker zitje op, geniet van het uitzicht en bekijk vooral ook hoe de andere bezoekers deze 'Efteling' ervaren. 
vk2a   vk6a
vk3a   vk13a
vk14a   vk4a
Je loopt er zo aan voorbij. Aan de muur langs de trap die de twee delen van het park in de Várkert Bazár verbindt, hangt een kleine plaguette. Een jaar geleden viel er tijdens de restauratiewerkzaamheden een dakdekker twaalf meter naar beneden. Hij stierf ter plaatse. Een baksteen met de kopse kant steekt recht vanuit de muur naar voren. Zo klein en bescheiden tussen al het barokke bouwgeweld, en toch zo'n sterk beeld.
vk7b
 
>>>> Tom de Smet

Meer over de geschiedenis en informatie over wat er te allemaal te bekijken valt, is te vinden op Várkert Bazár, ook Engelstalig!

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije