Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse Agrárkamara sluit zich aan bij AlimenTerra

VarkentjesSlapen Foto@Lex van NekWoensdag 9 april 2008 - Onder grote belangstelling van de media is in Nyíregyháza op 26 maart een overeenkomst getekend door de Agrárkamara (Agrarische kamer) van Szabolcs-Szatmár-Bereg en vertegenwoordigers van AlimenTerra. AlimenTerra is een Europees platform voor agrarische organisaties die zich inzetten om agrarische regio's vitaal en aantrekkelijk te houden. De organisaties die aan AlimenTerra deelnemen, helpen hun leden bij de productie en het vermarkten van streekproducten en bij initiatieven op het gebied van agro-toerisme. Aan Alimenterra doen deelnemers in Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland mee. Tijdens een vergadering in oktober 2007 is besloten het verzoek van deze Hongaarse Agrárkamara om toe te mogen treden, in te willigen.

VarkensParadijs Foto©Lex van NekDaadkracht
Op uitnodiging van de Agrárkamar kwam daarom een groep van achtien AlimenTerra deelnemers in maart naar Szabolcs-Szatmár-Bereg om kennis te maken met de regio, de agrarische bedrijven en de mensen die bij de Kamer betrokken zijn. Hoewel het weer niet erg mee zat, was iedereen erg gecharmeerd van deze regio en onder de indruk van de daadkracht van medewerkers en bestuur. Vanuit Nederland nemen de agrarische natuurvereniging Den Hâneker en de Groene Hart Landwinkels deel aan AlimenTerra. Tijdens de aanstaande jaarlijkse ledenvergadering van AlimenTerra in juni zal de agrárkamara officieel tot AlimenTerra toetreden.

Proef Hongarije
NádasInn Foto©Lex van NekAls eerste concrete onderdeel van de samenwerking, werken Lex van Nek van Den Hâneker en Viktória Ángyán van de Agrárkamara momenteel hard aan het opzetten van een culinaire reis die onder meer in het teken zal staan van het traditionele thuis slachten. Deze bijzondere reis zal in de markt worden gezet in nauwe samenwerking met de organisaties SlowFood en Smaak. De reis zal de culinaire reiziger een goede indruk geven van de rijke Hongaarse traditie op het gebied van eten en drinken.
De reis is niet voor de gemiddelde toerist bedoeld. Gezien het specifieke karakter wordt gemikt op mensen met een passie voor eerlijk eten en drinken. Het is de bedoeling dat de reis zal worden aangeboden in alle landen waar AlimenTerra Food & Tourism actief is. De gasten zullen logeren in Nádas Inn in Tiszadob, een verstild dorpje aan een dode arm van de Tisza. De culinaire toeristen zullen overigens niet alleen kennismaken met het varken als onderdeel van de Hongaarse keuken, maar ook zullen ze worden ingewijd in het traditionele vissen op riviervis en in de jacht. Uiteraard zal ook aandacht worden besteed aan de Pálinka en de wijnen van onder meer de wijnregio Tokaj, dat daar niet ver vandaan ligt.

Tekst & foto's: Lex van Nek

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije