Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De creatieve zelfstandige in Budapest: Timár Tibor

Vlnr Dóra, Tibor, Ilona en Renate - Foto: Jan van KuijkAdvertorial - De aantrekkingskracht van de metropool Budapest is zeer diverse en qua omvang zeer groot te noemen. Budapest werkt als een magneet op alle economische activiteit die binnen Hongarije plaatsvindt. De centrale rol van Budapest binnen het land is vele malen groter als wij Nederlanders vanuit ons perspectief kunnen bevatten. De stad groeit, werk is er in overvloed en het platteland loopt leeg. Jonge ondernemers van buiten Budapest zien kans om kleinschalige creatieve bedrijfjes op te richten en deze winstgevend te maken.  

Als voorbeeld nemen we Tímár Tibor, geboren en getogen in de streek tussen Békéscsaba en de Roemeense grens. Hij komt enkele jaren geleden naar Budapest en ziet een mogelijkheid voor het starten van een eigen bedrijfje. Hij ziet dat de stad leeft en bruist, ziet de toeristen en buitenlandse zakenlui komen die veelal alleen maar terecht kunnen in de grote hotels. De kleinschalige en goedkopere kamermarkt is volstrekt ondoorzichtig, zeker voor de niet-Hongaar. Tibor besluit in 2005 in deze markt te stappen en zet twee dingen in gang: 1) hij huurt zelf twee kamers in hartje centrum Budapest om ze door te verhuren en 2) ontwikkelt een website om die kamers, maar ook van anderen, te kunnen boeken. Zo begint hij met twee eigen kamers en een klein kantoortje.

De jaren die daarop volgen laten een groeiende tendens zien, het aantal gasten groeit, het aantal kamers groeit en het wordt een echt bedrijf. Eind 2007 is het uitgegroeid van 2 kamers in 2005 naar 4 kamers nu. Tevens zijn 8 appartementen toegevoegd. Ofwel van 4 slaapplaatsen in 2005 naar 24 nu. En de groei gaat door.

Tibor heeft een concept bedacht om kwalitatief prima slaapruimte aan te bieden tegen een zeer concurrerende prijs. Kamers met eigen douche en toilet rondom een gemeenschappelijk te gebruiken keuken. Eenvoudig maar precies wat de toerist wil: in hartje centrum Budapest een relatief goedkoop maar goed verzorgd onderkomen.
In de loop van de tijd zijn 3 werknemers aan het team toegevoegd. Ook binnen dit team is de aanzuigende werking van Budapest' zichtbaar: Dóra komt uit Roemenië, Renate uit Servië en Ilona uit de buurt van Békéscsaba.

Met de internetontwikkeling heeft Tibor ook de spijker op de kop geslagen. Zijn website, Budapest Apartment Rentals, bevat inmiddels de grootste selectie van betaalbare hotel- en overnachtingruimte van Budapest.


>>>> Website  Budapest Apartment Rentals 
>>>> E-mail (engels)   

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije