Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het mysterie van ‘lichtdoorlatend beton’

Lichtdoorlatend beton - foto: Hongarije VandaagDonderdag 22 februari 2007 - Niet iedere dag is het mogelijk om een uitvinder te ontmoeten of misschien moet je wel zeggen: in ieder mens schuilt een uitvinder. Onlangs organiseerde het Hungarian Business Network in Rotterdam een bijeenkomst waarbij de Hongaar Losonczi Áron, uitvinder van het ‘light transmitting concrete’, ofwel in het Nederlands ‘lichtdoorlatend beton’, een presentatie gaf over zijn uitvinding.

   

Kijkend naar een stuk lichtdoorlatend beton, valt in eerste instantie eigenlijk niets op. Het materiaal heeft de hardheid, de structuur en het gewicht van beton. De werking van de uitvinding wordt pas duidelijk wanneer aan één kant van een stuk beton een lamp wordt gezet en ineens opvalt dat het beton het licht deels naar de andere kant toe doorgeeft. Dit doorgeven wordt gedaan door vele duizenden glasfibers die van de voorkant naar de achterkant van het blok beton zijn gelegd. Een uiterst secuur werk waarbij in een stuk van 10 bij 20 centimeter maar liefst 200.000 worden gelegd!

  

De productie is vergelijkbaar met het maken van lasagne: een laagje beton, gevolgd door een laagje glasfiber. Er wordt zo een blok vervaardigd dat voor 96% bestaat uit beton en 4% uit glas. Het is mogelijk om het glasfiber in patronen te leggen. De dikte van de betonblokken kan variëren van 2 tot 50 centimeter.

   

Het glasfiber geeft ongeveer 3% licht door, voldoende om schaduwen te projecteren. Hoewel de sterkte van het materiaal gelijk is aan het sterkste beton, moet toepassing meer in de artistieke zin worden gezien. Ook de prijs laat een grootschalige toepassing niet toe.

   

De prijs van de blokken is van een aantal factoren afhankelijk, waarbij de dikte de grootste rol speelt. Voor standaard blokken met een dikte van 3 centimeter, moet gedacht worden aan een prijs van € 500,- per m2; een dikte van 10 centimeter kost € 1.850,- per m2.

   

Het product heeft al meerdere adwards en loftuitingen ontvangen. In vele landen en in vele tijdschriften is al uitvoerig geschreven. Ook onze ‘eigen’ architecten, zoals Rem Koolhaas, verwerken het product in hun creaties.

   

Inmiddels zijn diverse projecten gerealiseerd, zowel in Hongarije zelf als in de rest van de wereld. Hongarije Vandaag bezocht het Museum Cella Septichora aan de Káptalan utca in Pécs waar de hoofdingang is voorzien en een deur van lichtdoorlatend beton.

 

Toegangsdeur Deur binnenzijde

 

Productie vindt momenteel uitsluitend plaats in Hongarije. De uitvinder zoekt momenteel naar partners die onder licentie het gepatenteerde product gaan produceren.

   

Een zeer exportrijp product!

>>>> Auteur:   Jan van Kuijk
>>>> Foto's:  Hongarije Vandaag en Litracon 
>>>> Website:  Litracon 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije