Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vuurwerkverkoop: balanceren tussen veiligheid en gastvrijheid

Vuurwerkverkoop - Foto: Jan van KuijkMaandag 31 december 2007 - Net zoals de Nederlander koopt de Hongaar dezer dagen vuurwerk voor het inluiden van het nieuwe jaar. De taferelen in de winkel zijn niet zoals in Nederland, maar toch wil ook de Hongaar graag wat afsteken in de Nieuwjaarsnacht.
De verkoop is wat anders georganiseerd als in Nederland. De verkooppunten zijn al even effectief als veilig, want net zoals Nederland met de vuurwerkramp in Enschede, kent ook Hongarije zijn eigen ramp in Törökbalint enkele jaren geleden.
Koukleumend staan de verkopers op het parkeerterrein van iedere grote supermarkt of zo maar op een braakliggend terrein met een zeecontainer.

Lees meer

Grote aandacht voor bio-producten in Hongarije

Bio productenMaandag 9 juli 2007 - Gisteren is op diverse locaties verspreid over heel Hongarije een bio-dag gehouden, een dag waarop de productie en de verkoop van biologisch geteelde en geproduceerd producten centraal stond. Hongarije Vandaag was te gast in Galgahéviz, zo’n 40 kilometer ten oosten van Boedapest en was getuige van de enorme inspanning die wordt verricht bio-gewassen te telen. De belangstelling was overweldigend.

Lees meer

Geslaagde ‘Do's en don'ts in Hongarije’ lezing

Mária Ballendux-Bogyay - Foto: Hongarije VandaagZaterdag 24 maart 2007 – Een geweldige opkomst en enthousiaste luisteraars. Dat viel de sprekers Mária Ballendux-Bogyay en Tom de Smet gisteren ten deel bij hun lezing bij de Volksuniversiteit in Amsterdam over de Do's en don'ts in Hongarije.
Niet alleen anekdotes en stereotyperingen vulden de avond, maar vooral praktische informatie over wat te doen in een concrete situatie werden helder verwoord. Een lach en een traan horen natuurlijk binnen de Hongaarse cultuur.

Lees meer

Water and watermanagement: bilateral round table conference Budapest

SodaflesVrijdag 10 november 2006 - Na enkele eerste blikken op de kaart zou je tussen Nederland en Hongarije geen overeenkomsten verwachten die te maken hebben met water. Toch heeft de Hongaar er, net zoals de Nederlander, een absolute haat/liefde-verhouding mee. En dat in meer dan één opzicht.

Aan de ene kant geeft het water van de meren en rivieren Hongarije een adembenemende schoonheid, om nog maar niet te spreken van de heerlijke thermaalbaden waaraan Hongarije rijk is en die aan velen heil en genezing brengen. Natuurlijk mag de uitvinding uit 1829 van de Hongaarse benedictijner leraar Jedlik Ányos niet onvermeld blijven: de sodawaterfles.

Helaas zijn er aan de andere kant van de haat/liefde-verhouding ieder jaar weer ergens overstromingen met veel menselijk leed tot gevolg. Minstens zo erg was de cyanide vervuiling uit Roemenië van de Szamos en de Tisza in 2000 waardoor 80% van de vis in de rivier en in het Tisza-meer stierf.

Lees meer

Denk positief

Garamhegyi Ábel - Foto: Jan van KuijkDinsdag 27 november 2007 - Er is veel gaande op het Ministerie van Economie en Transport op het moment dat Hongarije Vandaag er een afspraak heeft met staatssecretaris Garamhegyi Ábel. De zittende minister Kóka János, die in juli van dit jaar bekend maakte om vóór het einde van dit jaar terug te treden, heeft nét een persconferentie gegeven waarbij de nieuwe minister werd bekend gemaakt. De keuze is niet op onze sympathieke gesprekspartner Garamhegeyi Ábel gevallen, maar op Kákosy Csaba.

Garamhegyi Ábel studeerde en doceerde drie jaar aan de Rijksuniversiteit in Groningen en kent de Nederlandse samenleving. Zouden het zijn Nederlandse jaren zijn geweest die hem de openhartige, joviale en bijna ‘on-Hongaarse’ omgangsvormen hebben opgeleverd? In ieder geval luidt zijn begroeting op het ministerie in keurig Nederlands: ‘goede morgen’.

Lees meer

Is Hongarije Vandaag een beetje ‘Spoorloos’?

IbolyaDonderdag 7 juni 2007 – Daar leek het afgelopen week wel even op! Het opsporen van mensen is écht geen nieuwe dienst van deze nieuwssite, maar voor één keer maakte de redactie een uitzondering door op zoek te gaan naar een oude vakantieliefde van Ibolya. Door intensief speurwerk én de grandioze hulp van velen, spoorde Hongarije Vandaag binnen één week André op in Groningen, die 20 jaar geleden aan het Velence-meer Ibolya had ontmoet.

Lees meer

De waterbron als bindmiddel

Bron Székesfehérvár - ftoto: Hongarije VandaagDinsdag 27 februari 2007 - Ten aanzien van drinkwater vallen steeds weer zaken op in Hongarije die het land iedere keer weer op een andere wijze tonen.

Het is duidelijk dat het kraanwater, vanwege de toevoeging van chloor, door velen als minder geschikt wordt gezien voor consumptie.

Lees meer

De Vrijheidslaan: historisch rumoer in de naam van een Amsterdamse laan

PlaquetteZaterdag 4 november 2006 - Niemand kon in 1922 vermoeden dat de door Berlage ontworpen Amstellaan in Amsterdam nog meerdere malen van naam zou veranderen en daarmee op de golven van de wereld-geschiedenis zou gaan meedeinen. Zowel in 1945 als in 1956 volgde de naam van de laan het rumoer in de wereld op de voet. De laatste 50 jaar is er beslist geen rust in de wereld, maar de Gemeenteraad van Amsterdam besloot op 14 november 1956 dat de naam ‘Vrijheidslaan’ voor eeuwig verbonden zou blijven aan de bloedige strijd die de Hongaren leverden tegen de Russische tanks. Bij dat feit is op 4 november 2006 op gepaste wijze stilgestaan.

Lees meer

Het dilemma: hoe een halt toeroepen aan de allerdaagse corruptie?

ParkeerautomaatZaterdag 14 juli 2007 - Corruptie is in Midden en Oost-Europa een bekend verschijnsel. In meer of mindere mate komt het overal voor. Iedereen die in deze regio is geweest, kent wel de verhalen van corrupte ambtenaren of heeft het zelf aan den lijve ondervonden. De Dikke Van Dale zegt over corruptie: ‘bedrog door oneerlijkheid’ en ‘omkoping bij de beroepsuitoefening’.

Lees meer

Bio-Ethanol een nieuwe pijler Hongaarse economie?

Zonnebloemen - Foto: Hongarije VandaagDinsdag 27 maart 2007 – De auto-industrie is druk in de weer met de ontwikkeling van motoren op alternatieve brandstoffen. De komende AutoRAI heeft er zelfs een apart paviljoen voor ingericht. Allerlei varianten worden momenteel getest en enkele worden ook al (soms in bescheiden oplagen) gebouwd. Hongarije zou wel eens een belangrijke speler kunnen worden op het gebied van bio-diesel en bio-ethanol.

Lees meer

Het mysterie van ‘lichtdoorlatend beton’

Lichtdoorlatend beton - foto: Hongarije VandaagDonderdag 22 februari 2007 - Niet iedere dag is het mogelijk om een uitvinder te ontmoeten of misschien moet je wel zeggen: in ieder mens schuilt een uitvinder. Onlangs organiseerde het Hungarian Business Network in Rotterdam een bijeenkomst waarbij de Hongaar Losonczi Áron, uitvinder van het ‘light transmitting concrete’, ofwel in het Nederlands ‘lichtdoorlatend beton’, een presentatie gaf over zijn uitvinding.

Lees meer

  • 1
  • 2

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije