Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op (zaken)reis in Hongarije? Vergeet je laptop niet!

gyöngyös.jpgDonderdag 14 september 2006 - Onlangs betoogde Thomas L. Friedman, in zijn boek ‘The world is flat’, dat professionals uit alle windstreken kunnen werken vanuit iedere locatie in de wereld, alsof hun kantoren naast elkaar liggen.  

Getronics staat Nederlandse klanten te woord vanuit haar dienstencentrum in Boedapest. De klant weet daarbij niet dat hij vanuit het prachtige Hongarije wordt geholpen. Dat hoeft ook niet want door het internet is onze huidige wereld inderdaad ‘plat’ geworden.

Voor (zaken)reizigers ontstaan, door deze technische ontwikkelingen, tal van nieuwe mogelijkheden. Zij kunnen tijdens hun reis met hun eigen laptop op het internet en werken alsof ze aan hun eigen bureau in Nederland zitten. Wellicht is het onverwacht maar die mogelijkheden biedt Hongarije in overvloed!

Internettoegang bij de Hongaar thuis 

Uit een recent onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat 80% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een internettoegang op minimaal één pc. Hiermee nemen wij binnen Europa de nummer 1 positie in. Hongarije behoort, met 18%, tot de onderste 3 landen van de lijst. Dat feit is niet zo moeilijk te begrijpen als je weet dat de maandelijkse kosten voor een ADSL- of kabelaansluiting variëren van ft. 6.000 (€ 24) tot ft. 10.000 (€ 40) en een Hongaars maandinkomen ligt tussen ft. 100.000 (€ 360) en ft. 150.000 (€ 540). Een abonnement kost voor de Hongaar dus 4% tot 10% van het maandinkomen. Veel huishoudens hebben wél een pc maar kunnen een internettoegang simpelweg niet betalen. 

Dat de behoefte aan internet bestaat bij de Hongaar blijkt alom. Waar een behoefte is en het aanbod te duur creëert een markteconomie nieuwe mogelijkheden. Dat heeft Hongarije gedaan en het land biedt dan ook een mooi pallet van kansen om ‘buiten de deur’ het internet te kunnen benutten. De Nederlandse (zaken)reiziger kan hier zijn voordeel mee doen en hoeft dus niets te missen als het om internet en e-mail gaat. 

Als eerste zijn er talloze zogenaamde hotspots. Vervolgens kennen vele dorpen en steden internetcafés. Als derde mogelijkheid kent Hongarije een door de overheid gefinancierde vorm van internet, die aanwezig is in gemeentehuizen en andere openbare gebouwen.  

Hotspots 

Een hotspot is een locatie waar een draadloze (WiFi) verbinding tussen uw laptop en het internet gemaakt kan worden. Vaak bieden hotels en restaurants dat soort mogelijkheden. Opvallend is ook dat bij iedere McDonald’s een internetverbinding kan worden gemaakt. Eén van de meest bijzondere ervaringen is wel het F?tér, in het centrum van Kecskemét, waar je gewoon op het plein, lekker in de zon, kunt internetten. De website www.hotspotter.hu is de steun en toeverlaat van de hotspot aanduiding.jpglaptopbezitter. Hier zijn per plaats alle hotspots te vinden, compleet met plattegronden. Zowel de commerciële als de gratis hotspots worden vermeld. Volgens deze website kent Hongarije bijna 1.000 hotspots (op 10 miljoen inwoners). Verwonderlijk veel als je bedenkt dat Nederland zich graag presenteert als handelsland en open staat voor veel buitenlandse zakenreizigers en volgens www.vindhotspot.nl ‘slechts’ 670 hotspots kent. 

Van de bijna 1.000 hotspots is ongeveer de helft gratis en de helft wordt betaald aangeboden door vier grote partijen: T-Com, Wiera, Pannon en HuWiCo. De kosten variëren van nihil tot zo’n 300 à 500 forint per half uur. Meer urenkaarten kosten bijvoorbeeld: ft. 1.000 voor 100 minuten op het Wiera netwerk en ft. 3.700 voor 5 uur bij T-Com. Op de locatie van de hotspot kan in de regel ter plekke een toegangskaart worden gekocht. 

Het lijkt een nadeel te zijn om meerdere betaalde aanbieders te hebben, waarvoor meerdere verschillende abonnementskaarten gekocht moeten worden. In de praktijk blijkt dat erg mee te vallen immers de helft van de hotspots is gratis en van de betaalde hotspots is T-Com de grootste aanbieder.Op sommige plaatsen, waaronder de luchthaven Ferihegy 2 in Budapest, blijkt dat er meerdere aanbieders actief zijn. Zowel T-Com als Pannon bieden hier internettoegang aan. De toegang via T- Com is betaald en de toegang via Pannon is gratis!   Met een beetje opletten kun je dus gratis op het internet en voor de overige gevallen koop je een T-Com kaart.  

Internetcafé’s 

Vrijwel in alle steden en dorpen zijn internetcafé’s te vinden. Groot en klein, opvallend of verscholen, maar ze zijn er! Voor een geringe vergoeding kun je gebuik maken van de mooiste pc’s en prima internetverbindingen. De headset om te kunnen skypen hangt er in de meeste gevallen gewoon al naast! Als je een eigen laptop bij je hebt kun je ook gerust vragen om een netwerkkabeltje want vaak ligt ie gewoon al voor je klaar!

 

 

Mijn eigen ervaring… 

Ga eens binnen bij de Cukrászda van Eleven Lajos in Balatonkenese aan het Balatonmeer. Daar staan 5 pc’s direct en gratis tot je beschikking.Bestel een ‘kávé’ met een heerlijke ‘krémes’, doe je laptop open, zoek verbinding met het draadloze netwerk aldaar, tik het wachtwoord in dat de bediening je geeft, ga aan de slag en ervaar: ‘The world is flat!’.  

 collage.jpg

Openbaar internet 

emagyarország pont aanduiding.jpgDeze laatste mogelijkheid is écht wijd verbreid over heel Hongarije. Onder de naam ‘eMagyarország pont’ biedt iedere stad en dorp (meer dan 3.000 steden en dorpen) op minstens één plek, maar vaak ook op meerdere plekken, gratis internet aan. Zelfs op straat, zoals bijvoorbeeld in Pécs of Gyöngyös, staan weerbestendige openbare pc’s!  De plaatsen, waar openbaar internet wordt geboden, staan met een verkeersbord op de openbare weg met een @ en de tekst ‘eMagyarország pont’ duidelijk gemarkeerd. In deze markering is de Hongaar buitengewoon punctueel. Zoek direct naast het bord maar naar een openbaar gebouw en daar staan vast een paar pc’s voor je klaar.  Ook hier geldt weer: als je een eigen laptop hebt, schroom niet om naar een netwerkaansluiting te vragen. De Hongaar zal je behulpzaam zijn!    

Mijn eigen ervaring … 

We gaan kijken in Tiszavalk, een klein landelijke plaatsje met een paar honderd inwoners aan de noordzijde van het Tiszameer. In het gemeentehuis staan, in de eerste kamer rechts, zelfs twee pc’s met internettoegang voor je klaar, check je e- mail, surf over het internet en laat je naam en de tijdsduur achter in het ruitjesschriftje op tafel. Klaar! In Tiszacsege staan de pc’s in het kantoor van de Tourinform en kun je meteen de folders meenemen om de prachtige omgeving en de poesta te gaan verkennen. 

Thomas L. Friedman heeft gelijk: the world is flat! Ook in de omgeving van de rustgevende poesta in Hongarije of het heerlijke Balatonmeer kun je werken alsof je op kantoor bent in Nederland!  

>>>> Auteur: Jan van Kuijk 
>>>> Bron:  janvankuijk.nl 
>>>> Gepubliceerd in: Hongarije in Zaken nr 5 - september 2006

 {moscomment}

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije