Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Flink veel leven in de brouwerij!

pecsvarosaWoensdag 5 mei 2010 - Nog één dag te gaan en dan begint in Pécs het Europe Mania festival. Morgen 6 mei staat Pécs in het teken van een voor deze stad ongekende gebeurtenis: alternatieve bands, dans- en theatergroepen uit heel Europa treden gedurende enkele dagen op in de Culturele Hoofdstad. In de oude bierbrouwerij 'Pécsi Sörfözde' treden muziekbands op, theater en dans kunnen we behalve op het grote podium overal in het centrum van de stad aantreffen.

 

Op dat grote podium gaat op 6 mei om 20.00 uur het festival van start met Parov Stelar & Band uit Oostenrijk. Parov Stelar (Marcus Füreder) geldt als één van de grondleggers van de electro swing. House in combinatie met swing, dance en jazz uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Aanrader van deze muzikant/producer uit Linz is zijn succesvolle album "Shine" uit 2007.

Nederland is tijdens Europe Mania echt goed vertegenwoordigd. Vrijdag om 20.00 uur is het de beurt aan Mala Vita. Deze Nederlandse band combineert in haar muziek Latin invloeden uit Zuid-Amerika en stijlen uit Italië en de Balkan, echte world music dus. In de Sörfőzde speelt Electric Alleycat, ook uit Nederland, haar electropop. Dit concert begint om 17.45. Zaterdag 8 mei is het de beurt aan Junkie XL, ook op het grote podium. De brouwerij is vanaf 21.00 het podium voor de Nederlandse bands Sonido del Principe & JD Umb met opzwepende niet-westerse dansmuziek op bass ritmes. Zij worden gevolgd door de geluidsfreak Coco Bryce en hiphop band Boef & de Gelogeerde Aap. De feest-dance-avond in de brouwerij wordt afgesloten door Globalibre.

De twee acteurs in de voorstelling "Beer Tourist" van Wunderbaum uit Nederland spelen Engelse voetbalfans op bezoek in Oost-Europa. Zij zien Hongarije als één grote pub, waar de drank goedkoop is. Het is een satire op de Europese Unie. Wunderbaum past de inhoud van het stuk steeds aan aan het land waarin zij optreden. Wunderbaum geeft twee performances's: 6 mei om 19.00 uur en 7 mei om 22.00 uur. Locatie: ergens in de stad.

De Nederlandse choreografe Jelena Kostic verrast haar niets vermoedende publiek met korte dansacties. Haar dansguerilla wordt stadsguerilla op verscheidende locaties in de stad. 8 mei van 19.30 tot 20.30. Locatie: ergens in het centrum van Pécs.

Tickets voor het festival zijn nog verkrijgbaar, check op Ticketexpressz, of kijk op Europe Mania voor de voorverkoopadressen in Pécs!

>>>> Door:  Jenő Nagy

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije