Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs 2010: PEN, Nádor Galéria en Europe Mania

Touffes-HaWoensdag 14 april 2010 - Underground komt bovengronds! Vanaf 21 april komt de hedendaagse kunst met een denderende vaart de stad in. Dan begint PEN! De volgende dag op 22 april om 17.00 uur wordt de expositie van 'Nederlanders' geopend in de Nádor Galéria en op 6 mei breekt Europe Mania los. Van extreem Hongaars via internationaal of toch wel Nederlands naar super Europees.

In de jaaragenda was het al verklapt: PEN oftwel Pécsi Egyetemi Napok, de Universiteitsdagen hebben een oersaaie titel maar zijn spannende kost. Een popfestival op het terrein van de leerfabriek met de meest cultvolle bands uit Hongarije en een enkele buitenlander. In het programma geen grote namen en juist daarom zo uniek om daar alle bands uit het clubcircuit bijeen te zien, Gumi Zsuszi, Tesco Disco en DJ Krush ken ik een klein beetje, maar Hallot Pénz, of Isten Háta Mögött of Deti Picasso uit Armenië? Kortom, een uitdagend festival voor de dapperen onder ons die wel eens willen meemaken wat de "Young and Wild" van Pécs beroert.

nadorgaleriaDe Nádor Galéria aan het Széchenyi tér is gevestigd in het voormalig Grand Café van het voormalige Nádor Hotel. Op het eerste gezicht een vertrouwde plek voor Nederlanders die met regelmaat exposities van beeldende kunst bezoeken, de sfeer riekt naar Amsterdamse kraakpanden uit de jaren '80 waar menig kunstenaarsinitiatief hun eerste voorstellingen en exposities organiseerde. Voor Nederlanders een bekend fenomeen, als je als kunstenaar wilt exposeren dan zoek je met elkaar een geschikte plek en je gaat gewoon aan de slag. Zo niet in Hongarije. Weliswaar zijn er in Pécs meerdere kunstenaarsintiatieven die nu enkele jaren draaien maar om nu te exposeren in een bijna gesloopt pand zonder de klassieke voorzieningen als belichting, sokkels, vestibule, nee. De Nádor is een uitzondering.

Geloof in de kracht van de kunstenaars deed de Nederlandse ambassade besluiten het initiatief te ondersteunen en vanaf 22 april wordt er plaats gemaakt voor Nederlanders die in en rond Pécs leven: Anthony Hendrix, keramiek, vormgeving (overigens ook van de inrichting van de galerie zelf), Elizabeth de Vaal, autonome kunst, Hans Molenkamp, fotografie en nog veel meer. Ook wordt er werk geëxposeerd van de in het Europees Keramisch Werkcentrum (Den Bosch) werkende internationale kunstenaars. Enerzijds dus Nederlanders die inmiddels misschien niet meer zo heel erg Nederlands zijn, anderzijds internationale kunstenaars die als 'artists in residence' in het EKWC een heel klein beetje Nederlander zijn geworden.

>>>> Door:  Lidewijde de Smet

 

PEN  
21 t/m 24 april 2010  Vanaf de avond tot diep in de nacht
Info, in het Hongaars:  PEN 2010
   
Expositie Nederlanders  
Vanaf 22 april tot nog onbekend...  Nádor Galéria, Széchenyi tér 15
Open van 10.00 tot 18.00 uur  Maandag gesloten

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije