Muzikale brug tussen Nederland en Hongarije, Magyar Nóta

mnwg-1klDonderdag 12 december 2013 - De traditie dat studentenorkesten in Nederland Hongaarse zigeunermuziek spelen bestaat al zeer lang. In navolging van het orkest Tzigane, dat in 1910 door leden van het Utrechtsch Studenten Corps werd opgericht, onstonden meer en meer van dit soort gezelschappen in verschillende universiteitssteden. Vanaf die tijd kwamen Hongaarse musici naar Nederland om te spelen en les te geven en Nederlandse musici gingen daarvoor weer naar Hongarije. Zo ontstond er een intensieve muzikale uitwisseling tussen de twee landen.

mnc-1abMaar aan deze traditie lijkt een einde te komen, de muziek wordt minder gespeeld en de Hongaarse musici hebben zowel in Nederland als in Hongarije minder werk. Om de Hongaarse zigeunermuziek in Nederland weer de plaats te geven die het verdient, muziekgezelschappen te ondersteunen, musici te helpen met optredens en de uitwisseling tussen Hongarije en Nederland te activeren werd in oktober de Stichting Magyar Nóta opgericht. Op 29 november werd in Boedapest de feestelijke aftrap gegeven op de residentie van de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema met een concert door Nederlandse musici samen met hun Hongaarse leermeesters Sándor Buffó, Károly Puka en Lájos Sárközi onder leiding van Frido Diepeveen.

Initiatiefnemer van deze stichting is de Nederlandse Willem Gülcher. Hij kwam in aanraking met de Hongaarse zigeunermuziek toen hij in 1977 klarinet ging spelen bij Tzigane. "Vanaf het eerste moment dat ik deze muziek hoorde, stond ik in vuur en vlam. Het raakte me in mijn ziel, de mooie melancholische tonen, de langzaam swingende ritmes en de virtuoze variaties... Prachtig".

'Magyar nóta' betekent letterlijk 'Hongaars lied', maar het begrip staat voor alle traditionele Hongaarse muziek waaronder verschillende vormen vallen zoals de csárdas, verbunkos, palotás en rubato. Deze muziek wordt al eeuwenlang voornamelijk door zigeunermuzikanten uitgevoerd en dat is waarom de Magyar nóta ook wel Hongaarse zigeunermuziek genoemd wordt. Zij speelden in Hongarije aan hoven en in herbergen en later in de negentiende en twintigstigste eeuw trokken ze verder Europa in, zelfs naar Amerika, waar ze naast het geven van concerten ook vaak in restaurants optraden waardoor de 'stijl van Boedapest' mondiaal bekend werd.

Naast het promoten van de Hongaarse zigeunermuziek, de ondersteuning van musici in Nederland en Hongarije en het beheer van het digitaal archief van Cimbalom (directe link URL), met duizenden fragmenten aan geluidsmateriaal en liedteksten, zijn er nog meer plannen. De stichting gaat zich ook inzetten om Hongaarse zigeunermuziek als onderdeel van het vak wereldmuziek aan conservatoria erkend te krijgen en in Rolde bij Assen is Willem Gülcher zijn boerderij aan het verbouwen zodat dat er concerten, workshops en muzieklessen gegeven kunnen worden. Daar zullen met regelmaat ook muziekfestivals plaatsvinden. We gaan dus letterlijk en figuurlijk nog veel van Magyar Nóta horen.

Meer weten over de stichting, de doelstellingen en activiteiten? Neem contact op met:

>>>> Willem Gülcher: 

>>>> Website: magyarnota.nl

mndunatv
Optreden bij Dunaworld TV op 2 december (2de en 3de van rechts: Willem Gülcher en Frido Diepeveen)

 >>>> Redactie HV

>>>> Lees ook: Hungary and further - Een nieuw podium voor zigeunermusici 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije