Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Hongaarse ziel van Klára Würtz, pianoconcert 12 september Ede

Wurtz DerekVonk klVrijdag 21 augustus 2015 - De Hongaarse wereldpianiste Klára Würtz speelt op zaterdagavond 12 september in de Edesche Concertzaal klassieke pianowerken van Béla Bartók en Zoltán Kodály, aangevuld met werk van de Tsjech Léos Janáček. Muziek die de Hongaarse Klára Würtz op het lijf is geschreven.


Wurtz DerekVonk aDe in Amsterdam wonende Klára Würtz (Boedapest, 1965-) is geknipt voor de pianomuziek van Béla Bartók en Léos Janáček: "Beethoven, Mozart, Schubert; ik speel ze allemaal. Maar als ik Bartók en Janáček speel, dan ben ik thuis." De oerkracht die Klára Würtz in haar spel naar boven brengt is overweldigend, evenals haar zo door critici bewonderde warme en heldere pianoklank. Kwaliteiten die vooral in Bartóks Pianosonate naar voren komen. Dit stuk componeerde Bartók speciaal voor de Bösendorfer Imperial, de vleugel waar Würtz in de Edesche Concertzaal op speelt.

De wortels van de Hongaarse muziek
Béla Bartók en Zoltán Kodály veranderden de Hongaarse muziek voorgoed. Gewapend met pen, papier en fonograaf (de voorloper van de iPod) zwierven ze over het Hongaarse platteland. Het doel van hun missie? Zoeken naar de wortels van de Hongaarse muziek. Die vonden ze in de vorm van boerenvolksliedjes en -dansen. Deze muziek werd het fundament voor al hun composities. Dat gold ook voor Janáček, die hetzelfde deed in Tsjechië.

Jan Siebelink en Vincent van Gogh
De Edesche Concertzaal verbindt de uitgevoerde stukken deze avond met schilderijen en brieven van Vincent van Gogh. Tussen de gespeelde stukken door leest Jan Siebelink ontroerende passages uit Van Goghs brieven. “Echte literatuur”, aldus de gelauwerde schrijver van Knielen op een bed violen. Kortom, een prachtig concert waarin muziek, literatuur en kunst hand in hand gaan.

Kaarten zijn online te bestellen via Edesche Concertzaal of ter plaatse aan de kassa. Ook kunnen kaarten in verschillende boekhandels in Ede, Lunteren, Barneveld, Veenendaal en Woudenberg gekocht worden.

>>>>Bron: persbericht Edesche Concertzaal

Op youtube in 8 delen Engelstalige documentaire over Klára Würtz, met veel muziek. Vrije geluiden VPRO 2010

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije