Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bartók in Brussel, expositie en concerten

HumodernismBartok klDonderdag 13 augustus 2015 - In september is het zeventig jaar geleden dat de Hongaarse componist Béla Bartók in New York overleed. Eind jaren dertig, voor zijn vertrek in 1940 naar de Verenigde Staten, verbleef Bartók eerst nog een tijdje in Brussel. Om zijn sterfdag te herdenken wordt in Brussel een Bartók Festival opgezet met concerten, stadswandelingen en een bijzondere tentoonstelling over Bartók en het Hongaarse modernisme.


Deze tentoonstelling is gebaseerd op de expositie die in 2013 in het Musée d’Orsay in Parijs gehouden werd en laat werken zien van kunstschilders, onder meer de Hongaarse kubisten, waarmee Bartók in de eerste decenia van de twintigste eeuw nauwe banden onderhield.

BArtól04Tijdens de 'wandelingen in de voetsporen van Bartók' wordt ook zijn standbeeld op het Spanjeplein bezocht. Dit beeld van de Hongaarse beeldhouwer Imre Varga werd in 1995 door Hongarije ter ere van de vijftigste sterfdag van Bartók als dank aan de stad Brussel geschonken. In de Koninklijke Bibliotheek wordt namelijk het Bartók archief beheerd dat door de Belgische musicoloog Denijs Dille, die veel met Bartók omging, vanaf 1945 is opgebouwd.

De opening van de tentoonstelling, met lezingen, vindt plaats in het Balassi Instituut op 17 september. Als u die wilt bijwonen dan graag registreren via: De tentoonstelling loopt van 18 september tot 5 november en is te bezoeken op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Adres Balassi Instituut: Treurenberg 10, in het centrum van Brussel.

Voor de andere programmaonderdelen, vanaf 18 september tot en met 1 oktober, kijk op: Balassi Instituut, Bartók Festival

 
HumodernismBartokFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije