Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Herdenkingsconcert Géza Frid, Boedapest

FridMaandag 24 oktober 2011 - De in 1989 overleden componist Géza Frid was zowel Nederlander als Hongaar. Sinds 1929 woonde en werkte hij in Amsterdam en na de Tweede Wereldoorlog brak hij internationaal door als componist en pianist. In Boedapest wordt op 30 oktober een herdenkingsconcert voor hem gehouden.

Die avond is ook de zoon van Géza Frid, Arthur Frid, aanwezig voor een podiumgesprek. Gespeeld worden werken van Ravel, Kodály, Debussy en van Frid zelf. Uitvoerenden zijn: Het Amaryllis Quartet, Martin Chiba, piano en Ditta Rohmann, cello.

Géza Frid 'de bekende Hongaarse Nederlander'. Zo werd Frid na zijn overlijden in de Nederlandse pers beschreven. Deze in een krantenkop genoemde landen zijn altijd de twee polen in Frids 'levensreis' geweest. Géza Frid (1904-1989) werd in Máramarossziget (het huidige Sighetu Marmatiei, Roemeniё) geboren. Hij groeide op in Boedapest, waar hij aan de befaamde Muziekacademie compositie studeerde bij Zoltán Kodály en piano bij Béla Bartók. In 1929 emigreerde hij naar Nederland.

Hoewel Amsterdam al in 1929 zijn definitieve woonplaats was, zou hij daar als gevolg van alle historische gebeurtenissen pas na de oorlog een echt thuis vinden. Als internationaal veel gevraagd musicus, en tegelijkertijd als statenloze leefde hij tijdens de oorlogsjaren vanwege zijn joodse afkomst voortdurend onder grote dreiging. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland organiseerde hij als een teken van verzet een reeks geheime huisconcerten. In 1948 werd Géza Frid in Nederland genaturaliseerd en ontplooide hij zich, wereldwijd in hoog aanzien staand, als componist en pianist, tot een sleutelfiguur van het Nederlandse muziekleven en bleef hij trouw aan de 'muzikale taal' van zijn Hongarije.

>>>> Locatie:  Holocaust Memorial Center Budapest, 1094 Budapest, Páva u. 39.
>>>> Datum- Tijd:  30 oktober 2011 - Aanvang: 19.00 uur
>>>> Reseveren:  Holocaust Memorial Center - Tel: 0036-1-4553333
>>>> Kaartverkoop:  Kan ook op locatie, en via www.jegymester.hu (wel extra kosten!)

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije