Internationaal Symposium Béla Bartók in Brussel, 6-8 november

blbtk-klWoensdag 29 oktober 2014 - Liefhebbers van de muziek van de Hongaarse componist Béla Bartók kunnen zich op 6,7 en 8 november helemaal onderdompelen in zijn werk en de achtergronden daarvan op het symposium 'Béla Bartók: from Youth to Early Maturity' in Brussel. Er zijn meerdere concerten te beluisteren en verschillende lezingen te volgen. Een interessant onderdeel van dit symposium is de lezing over Denijs Dille, op donderdagavond 6 november om 18.00 uur voorafgaand aan het concert in het Balassi Instituut.

dnsdllDe in 1904 in het Vlaamse Aarschot geboren Denijs Dille wijdde een groot deel van zijn leven aan het onderzoek naar het werk en leven van Bartók. Hij kende hem persoonlijk en hij trok ook veel op met Zoltán Kodály. In 1961 werd Dille, van oorsprong priester en onderwijzer, de eerste directeur van het toen opgezette Bartók Archívum in Boedapest. Hij vervulde de functie, in communistisch Hongarije, tien jaar lang en trok zich daarna terug in Szentendre. Hij overleed op 101-jarig leeftijd in Vlaanderen.

Een bijzonder vraaggesprek met hem dat opgeschreven werd door Joost Florquin in zijn serie 'Ten Huize van.....' dat in 1977 in werd uitgegeven, is te lezen op de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Inleiding door Florquin: 'Vöröshadsereg u.23, H-2000 Szentendre (Hongarije) Wie bij ons de naam Denijs Dille uitspreekt, denkt er automatisch bij: Béla Bartók. Uw verering en uw waardering voor deze Hongaarse komponist zijn zo groot dat u hier in Hongarije bent komen wonen, er nu al meer dan 15 jaar verblijft en er jarenlang de behoeder en de animator bent geweest van het Béla Bartók-archief. Hoe is de relatie tussen de Vlaming en de Hongaar ontstaan?'
Uit de prachtige verhalen van Denijs Dille, die in zijn vroege jaren als priester het aardig aan de stok had met het hoge kader van de katholieke kerk, blijkt trouwens dat Béla Bartók niet echt te spreken was over de Nederlandse dirigent Mengelberg. Hun samenwerking in het Amsterdamse concertgebouw verliep helemaal niet soepel. 

De Koninklijke Bibliotheek van België organiseert dit symposium samen met het Hongaarse Balassi Instituut. Op het middagconcert van vrijdag 7 november na, is de toegang voor alles gratis. Wel wordt gevraagd om per e-mail te reserveren () of u aan te melden middels een formulier. Tijdens deze dagen zijn ook stukken uit de collectie van het Fonds Denijs Dille te zien. De concerten en lezingen worden zowel in de Koninklijke Bibliotheek als in het Balassi Instituut gehouden.

Bekijk het volledige, Engelstalige, programma in de pdf: Béla Bartók: from Youth to Early Maturity

>>>> Meer over het Fonds Denijs Dille

dnsdllSzent
Foto' common wikimedia


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije